Samsun'a mobil santral inadı

Cengiz Enerji Türkiye Santraller Sorumlusu Şenol İnan, Samsun'da 3. kez kapatılan Mobil I ve Mobil II santralleri için "Türkiye'nin enerji ihtiyacı süratle artıyor. Bu durum karşısında mobil santralleri, Tekkeköy'den kaldırmayı düşünmüyoruz" dedi.

soL (SAMSUN) Samsun'un Tekkeköy ilçesinde konuşlanan ve mahkeme kararı ile 3. kez kapatılan mobil santral işletmecilerinin pes etmeye niyeti yok. Cengiz Enerji Türkiye Sorumlusu Şenol İnan, Türkiye'nin enerji temininde bıçak sırtında olduğunu ve enerji ihtiyacının süratle arttığını söyledi.

Hiçbir yere gitmeyeceklermiş
Elektrik üretiminde yaşanan sıkıntılar ve küresel ısınma nedeniyle, Türkiye'de enerji ihtiyacının hızla tırmanarak inanılmaz boyutlara ulaştığını ifade eden İnan, "Türkiye şu anda elektrik üretiminde bıçak sırtında. Ancak bu durum şimdilik Samsun'da yaşanmıyor. Samsun halkı da enerji sıkıntısını önümüzdeki yıllarda çok yakından hissedecektir" diye konuştu.
Türkiye'de yaşanan bu gelişmeler nedeniyle, santralleri kaldırmayı veya başka bir yere nakletmeyi düşünmediklerini vurgulayan Şenol İnan, "Mahkeme sürecini bekliyoruz. Sonrasında ne yapılacağına, Türkiye'nin enerji politikaları ne gibi değişiklik gösterecek bunu bekleyerek karar vereceğiz" dedi.

2007 Temmuz'unda kuraklığı gerekçe gösteren Enerji Bakanlığı, pahalı olduğu gerekçesiyle üretimi durdurulan mobil santrallerin tekrar devreye alınmasını kararlaştırmış, Bakan Hilmi Güler de motorin ve Fuel-oil'le çalışan Aliağa, Ambarlı ve Samsun'da bulunan iki mobil santralin yeniden üretime başlamasını istemişti. Samsun Tekkeköy'de bulunan Mobil I ve Mobil II santrallerinde kullanılan Fuel-oil'le üretilen bir kilovatsaatlik elektrik 10-11 cent'e mal olurken, aynı rakam motorinde 35-40 cent, doğalgazda ise 6-7 cent. Fuel-oil'le çalışan Ambarlı Santrali'nin kurulu gücü 630 megavat (MW) iken, motorinle çalışan Aliağa'nın ise 180 megavat. Cengiz ve AKSA tarafından Samsun'da işletilen diğer iki mobil santralin kurulu gücü ise 100'er megavat.

Samsun'un fendi, AKSA ile Cengiz'i yendi
Samsun'da daha önce iki defa mahkeme kararıyla kapatılan mobil santraller, Baro Başkanlığı'nın Samsun İdare Mahkemesi'ne açtığı dava sonucu, işyeri açma ruhsatlarının iptal edilmesi nedeniyle 4 Nisan 2008'de 3. kez kapatılmıştı. 2001'de kurulan Cengiz Enerji ile Aksa'ya ait santrallerin, çevre ve insan sağlığına zarar verdiği için Tekkeköylülerin ve demokratik kitle örgütlerinin yoğun tepkisiyle karşılanması üzerine Samsun Baro Başkanlığı, ilk davayı 11 Mart 2002'de İdare Mahkemesi'ne açmış, Samsun İdare Mahkemesi, açılan davada yetkili olmadıklarını belirterek, dosyayı Ankara 10. İdare Mahkemesi'ne göndermiş, Ankara 10. İdare Mahkemesi de dava dosyasını 2003/130 sayılı esasına kaydederek, 20 Şubat 2003 tarihinde mobil santrallerin çalışmasını durdurmuştu.

20 Şubat 2003'te açılan dava sonucu durdurulan mobil santraller, Çevre ve Orman Bakanlığınca yapılan yönetmelik değişikliğinin ardından 'ÇED Olur Raporu' verilerek 1 Ağustos 2007'de yeniden faaliyete geçirilmişti. Bunun üzerine Samsun Barosu, Rapor'un iptali için aynı ay içerisinde Ankara 10. İdare Mahkemesi'ne tekrar dava açmış, dava 22 Ocak 2008'de sonuçlanmış, 16 Şubat 2008 tarihinde santraller tekrar şalterlerini indirmişti. Bu kez de Ankara 10. İdare Mahkemesi'nin "yürütmeyi durdurma" kararına karşı ilgili firmalar ile Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından bir üst mahkemeye yapılan itiraz, Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nce kabul edilmiş ve 10. İdare Mahkemesi'nin "yürütmeyi durdurma" kararı 2008 yılı Mart ayı içerisinde kaldırılmış, mobil santraller tekrar çalışmaya başlamıştı.

Bu süreç devam ederken Baro Başkanlığı'nın Samsun İdare Mahkemesi'ne açtığı "işyeri açma ruhsatının iptali" davası sonucu, İdare Mahkemesi tarafından işyeri açma ruhsatları iptal edilen firmalar, Samsun Büyükşehir Belediyesi'nce mühürlenmişti. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu (YDK), Cengiz İnşaat ve Aksa Enerji tarafından kurulan Samsun'daki mobil santrallere, ÇED raporu bulunmadığı için yargının durdurmasına karşın 140 milyon dolar ödeme yapıldığını belirlenmişti.