Samsun’da olmayacak duaya amin!

Ekonomik krizle birlikte Samsun’daki firmaların işçi çıkarmaya başladığını açıklayan Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Samsun İl Müdür Yardımcısı Hasan Kılıçaslan, işten çıkarmaların artmasından kaygı duyduklarını belirtti. Bir mağaza, krize karşı önlemini, açılışta dua okutarak aldı.

soL (Samsun) Türkiye İş Kurumu İl Müdür Yardımcısı Hasan Kılıçaslan, tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik krizin Samsun'u da olumsuz etkilediğini, firmaların işçi çıkarmaya başladıklarını belirterek, "işsizliğin artmasından kaygılıyız" dedi.

İşsizlik Fonu başvuruları arttı
Samsun'daki ihracatçı firmaların krizden olumsuz etkilenebileceğini, bu nedenle işten çıkarmaların olabileceğini vurgulayan Kılıçaslan, İşsizlik Fonu&acutendan yararlanmak isteyenlerin kuruma yaptıkları başvurularda da artış görüldüğüne dikkat çekerek, "halen Samsun'da kriz nedeniyle işten çıkarılanlar var. Bu insanlar İşsizlik Sigortası için bize geliyorlar. Bu fondan yaklaşık 1500 kişi yararlanıyor. Ancak bu rakam aydan aya değişiyor. Yaşanan bu olumsuz gelişmeler nedeniyle bizler de endişeliyiz" dedi.

İş dünyasının çözümü: işçiden tasarruf
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Başkanı Adnan Sakoğlu da dünyayı etkisi altına alan ekonomik krizin Samsun&acuteu da olumsuz etkileyebileceğini belirtti. "Çok ciddi radikal kararlar alınması gerekiyor. Krizden az yara alarak kurtulmayı ümit ediyoruz. Pazarda daralma olursa, sanayici ürettiği malı satamama noktasında sıkıntı yaşarsa, işletmeyi ayakta tutabilmek için tasarruf yapmak zorunda kalacaktır. Bu ya hammadde ya da işçi tasarrufu olacaktır. Bu kaygılarımız var. Güven ortamının kaybolmaması gerekiyor. Finans sektörü reel sektöre, reel sektör de finans sektörüne güvenini kaybetmeyecek."

KASİAD: Samsun'daki işsizlik artacak
Karadeniz Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) Başkanı Ömür Öziç ile Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Abdulaziz Akbay da, yaşanan ekonomik krizin işçi çıkarmalarını artırmasından endişe duyduklarını açıkladılar. Öziç, "Samsun&acuteda büyük bir işsizlik sorunu var. Böyle bir krizin üzerine bu artacak. Bunu en az zararla atlatmanın yolları aranmalı. Şu an kaygılıyız. Aşırı derecede bir sıkıntı var. Bu sıkıntı nasıl çözülür, biz de bilmiyoruz" dedi.

MÜSiAD: Paniğe kapılmayalım
MÜSİAD Şube Başkanı Abdulaziz Akbay ise panik havasının krizi daha çok tetikleyeceği uyarısında bulundu. "Bu krizin hem ülkemizde hem de Samsun&acuteda bırakacağı izler olacaktır. İnsanlar korkacak ve yaşananlar paniğe neden olacak. Ancak ne kadar az panik yaparsak, bu krizden o kadar az zararla kurtuluruz."

"Allah bizi bu krizden korusun"
Samsun'da bir işyerinin açılışı, müftünün kriz duası ile yapıldı. Büropark Ofis Mobilyaları ve Aksesuarları Mağazası'nın açılışında, Canik İlçe Müftüsü kriz duası yaptı. Müftü Şakir Pinal, "Bu mağazamızın içinde bulunduğumuz ekonomik krizden etkilenmemesini diliyoruz. Ülkemizdeki ve şehrimizdeki tüm işyerlerinin krizden etkilenmemeleri için dua ediyoruz. Allah bizi bu krizden korusun" derken, bu duaya, açılışa katılan Canik Belediye Başkanı, İlkadım Belediye Başkanı ve Kurupelit Belediye Başkanı da eşlik ettiler.