Samandağ savaş tehlikesini tam kalbinde hissediyor!

Hatay’ın Samandağ İlçesi Suriye’de yaşanan çatışmadan en çok etkilenen yerlerden birisi. Nüfusunun yüzde 90’dan fazlası Alevi olan, Türkiye’nin tek Ermeni köyüne sahip ilçede, halk korku içinde yaşanan çatışmaların kendilerini ne zaman vuracağını bekliyor.

AKP’nin Suriyeli silahlı çeteler ve diğer silahlı dinci gruplar için adeta üs haline getirdiği Hatay’da halkın AKP’ye tepkisi artarak sürüyor. Suriye’de yaşanan çatışmanın ardından Türkiye’nin en huzurlu bölgelerinden biri olarak tanımlanan Hatay’ın Samandağ İlçesi savaş tehlikesini tam kalbinde hissediyor.

Samandağ, Türkiye’nin tek Ermeni köyüne sahip huzurlu bir ilçesiydi…
Yoğunluğunu Alevilerin oluşturduğu, Ermeni köyü ve Hıristiyan mahallesi de bulunan Hatay’ın Samandağ İlçesi’nde yaşayan halka Suriye’de yaşanan süreci ve kendileri üzerindeki etkilerini sorduk.

“Samandağ halkı ekonomik kıskaç altında”

Samandağ’da ilk olarak görüştüğümüz Samandağ Gazetesi sahibi gazeteci Şahiye Say, hükümetin Suriye politikasının Hatay üzerinde oldukça olumsuz bir etki yarattığını dile getirdi. Samandağ halkının Suriye’de yaşanan çatışmaların ardından tam bir ekonomik kıskaç altında kaldığını vurgulayan Say’ın bu konuya ilişkin verdiği bir örnek ise son derece ilginç:

“Hatay’da yaşayan çok sayıda dul kadın var. Bu kadınların birçoğu geçimlerini bavul ticareti ile sağlıyordu. Sınırı geçip aldıkları, çay, çanta, kahve ve sigaraları burada satarak geçimlerini sürdürüyorlardı. Yaşanan bu süreç onları çok olumsuz etkiledi. Artık Suriye’ye gidip böyle bir ticarete girişmek hayal bile edilemez…”

Samandağ’da bulunan ve Suriye’ye giden otobüs firmalarının çatışma süreci sonrası batarak kapandığını aktaran Say, Samandağ’ın yaşanan bu ekonomik dar boğaz dışında çok ciddi bir huzur sorunu olduğunu ifade etti.

“Savaş psikolojisi hat safhada”
Samandağ halkının Hıristiyan, Ermeni, Alevi, Sünni ve diğer halklardan insanlarla birlikte son derece hoşgörülü bir yaşayış sürdürdüğünü belirten Say, Suriye’de AKP’nin de destek verdiği çatışmaların ardından Samandağ ve Hatay’da huzur kalmadığını söyledi.
Halkta çok ciddi biçimde ya bu silahlı çeteler Samandağ’a da gelirse endişesi olduğunu belirten Say, “Samandağ’da tedirginlik ve savaş psikolojisi hat safhada” diye konuştu.

“Samandağ halkının tepkisi artıyor”

Samandağ halkının Suriye’de AKP desteğiyle süren çatışmalara tepki amacıyla başlattığı ışık açma-kapama eylemlerinin örgütleyicilerinden olan Günebakan Platformu’ndan ismini vermek istemeyen bir Samandağlı hem eylemlerinin nedenini hem de Samandağ’da yaşadıklarını soL’a anlattı.

Suriye ile vize kalktı, geçişler serbest diye sevindiklerini ancak kısa süre içinde AKP’nin 180 derece dönerek adeta bir düşman ülkeye dönüştüğünü belirten Samandağlı eylemci yaşananları ve eylem nedenlerini şöyle açıkladı:

“Vizeler kalktıktan sonra iki haftada bir kızımla birlikte Suriye’ye gidiyor ve balık yedikten sonra alışverişimizi yapıp dönüyorduk. Çok yoğun şekilde akrabalarımızın yaşadığı Suriye’ye gitmenin bu kadar kolaylaşmasına sevinirken birden işler terse döndü. Hükümet mezhepsel bir bakışla Suriye’yi düşman ilan etti. Bunun bizi de etkileyeceğini düşündük ve buna karşın çok da etkili olan ışık açma-kapama eylemleri gerçekleştirdik.

Eylemlerimiz oldukça başarılı oldu çünkü Samandağ halkı kendini de tehdit eden bu savaşa karşı. Halk Esad giderse, sıra bize gelecek diye düşünüyor. Erdoğan’ın bu savaş yanlısı politikaları açıkça Samandağ ve Hatay halkını etkilemekte ve halkın buna tepkisi her geçen gün artmakta.”

Hıristiyan halk son derece rahatsız
Samandağ’da yaşayan Hıristiyan halktan Ferit ise soL’a yaptığı açıklamada, Samandağ’ın ve Hatay’ın hedef haline getirildiğini, özellikle Alevilere dönük çok ciddi bir baskı oluşturulmak istendiğini söyledi. Alevilerin, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde dahi hedef gösterildiğini ileri süren Ferit., her zaman geçtiği sınırda Hıristiyan olduğunun bilinmesine karşın “Alevi” olduğu için saldırıya uğradığını dile getirdi. Samandağ’da yaşayan Hıristiyan halkın Suriye’de akrabalık bağları olduğunu belirten Ferit., AKP’nin bu süreçte yaptıkları ile Samandağ halkının büyük tepkisini çektiğini dile getirdi.

Sakallı Suriyeliler Samandağ’da da görüldü iddiası
soL’un Samandağ sorularına yanıt veren Hataylı işsiz bir genç olan S.K., Suriye’deki çatışmaların Samandağ halkını oldukça kötü etkilediğini söyledi. Samandağlıların yaşanan bu çatışmaların ardından kendilerini savaştaymış gibi hissettiğini vurgulayan S.K., halkın tek istediği barış ancak ne Erdoğan ne de Hatay’ı merkez yapmış olan Suriyeli silahlı gruplar saldırılarını durduruyor.

“Özellikle Antakya’da Suriyeli silahlı gruplar cirit atıyor” diyen S.K., “Samandağ’da da benzer bir durumun yaşanabileceği endişesi var. Geçtiğimiz günlerde Samandağ’ın Tekebaşı Beldesi’nde gece geç saatte sakallı Suriyelilerin görüldü. Kahvedekilerin seslenmelerinin ardından Suriyeliler olay yerinden kaçtılar. Bu ve benzer olaylar tehlike düşüncesini arttırıyor” dedi.

(soL – Samandağ)