Romanlara 'yıkımlı açılım'

Çerkezköy’de dere yatağında evleri bulunan ancak maddi olanakları yetmediği için başka bir yere gidemeyen Romanların evleri için alınan yıkım kararı vatandaşların tepkisine neden oldu.

Tekirdağ'ın Çerkezköy İlçesi'nde, Belediye’nin dere yatağındaki evler için aldığı yıkım kararı bölgede yaşayan Roman vatandaşların tepki göstermesine neden oldu. Romanlar belediye önüne yürüyerek burada bir eylem yaptı.

Çerkezköy'ün Bağlık ve Yıldırım Beyazıt Mahallesi'ndeki dere yatağına yapıldığı ifade edilen evler için belediyenin aldığı yıkım kararı Romanları harekete geçirdi. Belediye’ye bağlı zabıtaların önceki gün konutların en geç Cuma gününe kadar boşaltılmasını yönünde anonslar yapması üzerine Romanlar dün belediyeye yürüyerek tepkilerini dile getirdiler. Yaklaşık 250 Roman vatandaş kalacak yerleri olmadığını söylerken, AKP’li Belediye Başkanı AKP'li Ali Ertem ile görüşmek istediler. Ertem’in görüşme teklifini kabul etmemesi üzerine tepkilerini artıran Romanlar, "Başkan dışarı", "Yıkıma hayır", "Eve evet" sloganları attılar.

Tepkiler Başkan’ı görüşmeye zorladı
Tepkiler üzerine aşağıya inmek zorunda kalan Ertem, bir yanlış anlaşılma olduğunu öne sürerken, şöyle konuştu: "Başkalarının provokasyonuna gelmeyin. Sizler de bizim vatandaşımızsınız. Sizlere sahip çıkmak bizim görevimiz. Yaklaşık 6 - 7 ay önce dere yatağında oturan vatandaşların evlerini boşaltmaları gerektiğini tebliğ ettik. Listeden ismi okunan vatandaşlarımızla özel görüşüp onlara gerekli açıklamayı yapacağız. Listede ismi bulunmayan vatandaşlarımızla ilgili herhangi bir işlem söz konusu değil. Onlar evlerine gidip rahat bir şekilde oturabilirler. Onların evleriyle ilgili herhangi bir yıkım söz konusu değil."

Ertem daha sonra evlerinin yıkılacağı tebliğ edilen ailelerle Belediye Nikah Salonu'nda bir toplantı yapmak zorunda kalırken, burada yaptığı konuşmada da, “Kısa bir süre önce Saray ve çevresinde yaşanan sel felaketinde, pek çok kişi hayatını kaybetti. Burada da yaşanmayacağının garantisi yok. Biz sizi çok seviyoruz. Aynı akıbeti yaşamanızı istemiyoruz. Bu çalışma hem canınızdan hem malınızdan olmamanız için yapılan bir çalışma” dedi.

“Yardım isteyin, edelim”
Ertem dere yatağı içindeki evlerini terk etmek isteyen vatandaşlara kendilerinin de yardımcı olduğunu iddia ederken, “Gelin yardım isteyin, birlikte yapalım. Daha emniyetli bir yerde yaşayın istiyoruz. TOKİ konut konusunda görüşmelerimiz devam ediyor. Benim durumun yok, bana yardım edin, ya da ben kendime ev yapacağım, bana yer gösterin' diye gelmezseniz süreç sona erdiğinde evleri yıkarım" şeklinde konuştu.
(soL-Haber Merkezi)