Rektörden "taşlı açıklama"

Anadolu Üniversitesi Rektörü Aydın yaptığı basın toplantısında üniversitede yaşanan saldırılarda özel güvenliği aklayarak öğrencileri suçlu göstermeye çalıştı.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Rektörü Davut Aydın yönetimdeki ilk 100 gününü değerlendiren bir basın toplantısı düzenledi.

Düzenlediği basın toplantısında Aydın, üniversitede yaşanan olaylarla ilgili olarak öğrencilerin özel güvenliklere taşla saldırdığını iddia ederken, cebinden çıkardığı iki taşla saldırıyı kanıtlamaya çalıştı. Aydın, Bologna toplantısı protestosuyla ve sonrasında üniversitede yaşanan olaylarla ilgili soruşturma başlattıklarını açıklayarak, “yasadışı olan şeyleri” cezalandıracaklarını belirtti.

Peki üniversitede ne olmuştu?
Rektör Aydın yönetime geldiği ilk günlerde üniversitede her türlü siyasi çalışmayı yasaklamış ve “ ‘Sessiz Üniversite’ olmamak ve gençlerin fikirlerini özgürce ifade edebilmeleri için her 2 kampuste öğrencilere ‘Öğrenci Özgürlük Alanı’ ayrılmıştır” diyerek ilerici öğrencilere komik bir alan göstermişti. Siyasetle ilgilenen öğrenciler tek bir alana kapatılırken, buna karşı çıkan öğrenciler de özel güvenlik baskısıyla karşılaşmış ve soruşturma cezası ile tehdit edilmişti.

Aydın’ın rektörlüğünün ilerleyen günlerinde ise en büyük icraatı Bologna Projesine imza atmasıydı. Proje kapsamında okulda bir toplantı düzenlendi. Toplantı yapılan yere bir tek öğrenci alınmazken, yapılan toplantıyı protesto eden öğrenciler özel güvenliğin engeline ve saldırısına maruz kaldı.

Son olarak ise rektörlüğün “vur emri” verdiği özel güvenlik elemanları, afişlerin özel güvenlikler tarafından sökülmesine engel olmak isteyen birkaç öğrenciye saldırdı. Ertesi gün bu olayı protesto eden üniversite öğrencilerine özel güvenlik elemanları birkez daha saldırdı. Karşılıklı yaralanmaların olduğu saldırı sonrasında özel güvenlik elemanları ellerinde coplarla öğrencileri İletişim Fakültesi'ne kadar kovaladı. Tüm bu yaşananlardan sonra da birçok öğrenciye “eylem yapmak, slogan atmak” sebep gösterilerek soruşturma açıldı.

“Yalancı rektörden hesap soracağız”
Anadolu Üniversitesi'nde bu yaşananlara karşılık hala bir takım eğlence merkezlerinin afişleri duvarları süslüyor. Okulda kariyer günleri düzenleniyor. Bunlara ses çıkarmayan üniversite yönetiminin okulun ilerici öğrencileri baskı altına almaya çalışması dikkat çekiyor.

Diğer taraftan solcu ve ilerici öğrenciler tüm baskılara rağmen siyasi çalışmalarını yürütmeye çalışıyorlar. Anadolu Üniversitesi’nde okuyan TKP’li öğrenciler, üniversitede yaşananlara, rektörlüğün dayatmalarına, iddia ettiklerine ve açtığı soruşturmalara karşılık üniversitede 1 Mayıs çalışmalarını başlattılar. TKP’li öğrenciler, oluşturdukları 1 Mayıs komitesiyle “Yalancı Rektörden Hesap Soracağız” başlıklı bir afiş çalışması da yapacaklar.
(soL-Eskişehir)