Patronlar çiftçiliğe de el attı

Aralarında Garanti Bankası eski Genel Müdürü Akın Öngör ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da bulunduğu çok sayıda işadamı, çiftçiliğe yönelerek, Ege'de yüzlerce dekar bağ, bahçe ve zeytinliği satın aldı.

soL (İzmir) Garanti Bankası'nın eski Genel Müdürü Akın Öngör'den TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na Ramsey markasının yaratıcısı tekstilci Remzi Gür'den endüstriyel mutfak sektörünün ünlü ismi Öztiryakiler Grubu'na, Kent Şekerleri'nin kurucusu Tahincioğlu ailesinden, otomotiv ve plastik sanayinde faaliyet gösteren Özler Grup'a kadar ok sayıda büyük yatırımcı kişi ve kuruluş, Gediz ve Küçük Menderes havzalarıyla Çeşme Yarımadası'nda geniş araziler satın aldı.

Tahincioğlu kiraza yöneldi
Kurucusu oldukları Kent Gıda'daki hisselerinin yüzde 65'ini 2002 yılında Cadbury Schweppes'e satan, daha sonra firmadaki hisseleri tamamen elden çıkaran Tahincioğlu Ailesi, Ege Bölgesi'nde 10-15 milyon euroluk tarım yatırımı gerçekleştirecek. Tahincioğlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Can Tahincioğlu, bu çerçevede Salihli'de 1000 dönüm arazi aldıklarını belirterek, "Burada 52 bin kiraz fidanı diktik. Ancak, fidanlar kanserli çıktı. Bu nedenle yatırıma bir süre ara verdik. Toprağı mısır ve fiğ gibi bitkilerle dinlendiriyoruz. Gelecek yıl yatırıma başlayacağız. Ayrıca yine Ege Bölgesi'nde 700 dönümlük arazi satın almak üzereyiz. Burada da kiraz ve elma, erik gibi diğer meyveleri üretmeyi planlıyoruz. Tarımda büyümeyi hedefliyoruz. 2 yıl içinde 10-15 milyon euro tutarında yatırım gerçekleştireceğiz" dedi.

İsrail ile ortaklık
Özler Grubu'nun ortakları arasında yer aldığı Berna Tarım Ürünleri, Salihli'de 660 dönümlük alanda kiraz yetiştiriyor. Berna Tarım Ürünleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Ali Ogan Balibaşa, 3 bin dönümlük arazinin 1800 dönümünün altyapısını bitirdiklerini, sulama sorununu çözdükleri takdirde arazinin tamamını ağaçlandıracaklarını söyledi. Berna Tarım Yönetim Kurulu Üyesi Fırat Özadam ise kirazın yanında Thomson olarak adlandırılan sofralık üzüm yatırımı planladıklarını açıkladı. Özadam, "Thomson adı verilen sofralık iri yeşil üzüm için 2 yıldır deneme üretimi yapıyoruz. Salihli'de toplam 780 dönümlük arazi kiralayacağız. İsrailli yatırımcılardan üretim bilgisi transfer edip, onlarla ortak yatırım yapacağız. Avrupa artık Thomson cinsini tercih ediyor. Gelecek yıl üretime başlamayı planlıyoruz. Üzüm için 1.5 milyon doarla başlayacağız. Tarıma yapacağımız yatırım tutarı 10 milyon doları geçer" diye konuştu.

Ramsey'den sera
Ramsey, Gürmen Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Gür, tekstilden sonra tarıma da el attı. Gür, geçen yıl ihalesini kazandığı Aydın-Sultanhisar'daki jeotermal sahasında sera yatırımı gerçekleştirecek. Gür, kurduğu Gökkale Tarım şirketi ile 35.5 milyon dolar yatırımla 148 bin metrekare alanda seracılık yapacak.

Kim nerede ne yatırımı yapacak?
* Ramsey markasının kurucusu tekstilci Remzi Gür, Aydın'da 35.5 milyon dolara jeotermal sera kuracak.
* Kent Şekerleri'nin kurucusu Tahincioğlu ailesi, Salihli ve Ege'de 10-15 milyon euro yatırımla meyvecilik yapacak.
* Özler Grubu'na bağlı Berna Tarım, Salihli'de kiraza ve Thomson cinsi sofralık üzüme 10 milyon dolar yatıracak.
* Öztiryakiler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztiryaki, Karaburun'a 30 bin zeytin dikecek.