Okulların satışına sessiz kalmayacaklar

İstanbul’da satış listesine konan okulların başında gelen Etiler Lisesi öğrencilerinden okullarının satışına ilişkin değerlendirmelerini aldık.

İstanbul’un gözde yerlerindeki onlarca okul satışa çıkarılırken yetkililer o okullarda eğitimlerini sürdürmeye çalışan öğrencilere ne düşündüklerini, ne yapacaklarını sormuyor. Öğrenciler ise okullarının satışı konusunda tek amacın daha fazla kâr olduğunu ifade ederken, satış listesinin başında bulunan Etiler Lisesi'nden iki öğrenci soL'a satışlara karşı mücadele edeceklerini kaydetti.

Etiler Lisesi bir son sınıf öğrencisi satış konusunu, “Ülkemizde ne varsa yoksa satışa çıkartılıyor. Bunu görebiliyoruz. Özelleştirmelerde hızını kesmeyen AKP'nin aklına şimdi de eğitimimizi satışa çıkartmak geldi. Çünkü onlar için önemli olan verilen eğitimin değeri değil, arazinin ne kadar değerli olduğu. Onlar bizler için kaygılanmıyor. Nasıl daha çok kâr ederiz diye kaygılanıyor” şeklinde değerlendiriyor.

Etiler Lisesi öğrencisi, bugüne kadar satışlara tepkisiz kalan arkadaşları da olduğunu söylerken, bu arkadaşlarının da hakları olan eğitimin, sahip oldukları okullarının ellerinden alınmasına karşı sessiz kalmaması için ellerinden geleni yapacaklarını kaydediyor. Aynı öğrenci, okulların satışının okulu yenileme, kaliteli eğitim olarak sunulduğunu ifade ederek yetkililerin kafa bulanıklığı yaratmaya çalıştıklarına dikkat çekerken, “Etiler Lisesi öğrencileri olarak diğer satılan liselerin öğrencilerinin durumuna düşmek istemiyoruz. Hiç bir öğrencinin bunu yaşamasını istemiyoruz. 60 kişilik sınıflarda eğitimin nasıl olacağını çok iyi tahmin edebiliyoruz. Zamanı geldiğinde başınızın çaresine bakarsınız söylemlerine boyun eğmeyeceğiz. Zaman kaybeden arkadaşlarımızla, öğretmenlerimizle, okulumuzun işçileriyle, lisemizden mezun olmuş arkadaşlarımzla herkesin bu insiyatife katılıp okulumuza birlikte sahip çıkması gerektiğini düşünüyorum” diyor.

“Okullarımız satılıyormus. Neden?”
Etiler Lisesi’nde 10. sınıfta okuyan bir başka öğrenci ise, konuya ilişkin şu değerlendirmede bulunuyor: “Okullarımız satılıyormuş. Neden? Niye? Ögrenciler, öğretmenler niye bu şekilde zor durumda bırakılıyor? Okullarımızı kim, kime satıyor? Bunların hepsini merak ediyoruz. Okulumuzda önce bir söylenti aldı başını gitti. Okulumuz satılıyor diye. Seneye baska bir okuldayız diye, sonra bunu yönetim de doğrulayınca arkadaşlar olarak düşündük ne yapacağız diye. Bir kaç yılımız var, sabredelim dediler ama sonradan sadece kendimizi düşünemeyiz dedik. Bizden sonra gelenler de olucak.” Bunun üzerine okullarının satışına tepki gösterdiklerini ifade eden lise öğrencisi, “2 kere okulumuzun önünde basin açıklaması yapıldı ama medyanın dolayısıyla insanların pek umrunda olmadı. Okulumuzu satın alanlar sadece ceplerini doldurmayı düşünüyor içindeki ögrencileri, verilen egitimi düşünmüyor. Düşündükleri şeyler çok açık” diyor.

Etiler Lisesi 10. sınıf öğrencisi, okullarını satmak isteyenlerin “Buradaki okulu yıkalım zaten Akmerkez’in yanı, bir alışveriş merkezi daha yaparız , olur biter” şeklinde düşündüklerini kaydederken kendi düşüncelerini şu şekilde ifade ediyor: “Artık semt başına beş alışveriş merkezi düşecekmiş, sanırım amaçları o. Başka kuruluşlar okul yapma derdine düşmüş. Bunlar okulu yıkıp yerine para getirecek, ceplerini dolduracak şeyler yapıyor. Okulumuzu satılığa çıkarmışlar. Ama bize hiç sormadılar, kendi okulları gibi satıyorlar. O okulda sadece orada öğretim görmüş insanların sözü geçer. Hiç kimse bizim yerimize karar veremez.”

(soL-İstanbul)