ODTÜ’de “Kimya Sektöründe Özelleştirmeler” tartışıldı

ODTÜ Toplumcu Mühendislik Günleri kapsamında Kimya Mühendisliği Topluluğu “Kimya Sektöründe Özelleştirmeler” paneli düzenledi. Panele konuşmacı olarak Petrol-İş Ankara Şube Başkanı Mustafa Özgen katıldı.

Panel Özelleştirme Karşıtı Platform’un özelleştirmelere dair hazırladığı bir video gösterimiyle başladı.

Video gösteriminin ardından sunumuna başlayan Mustafa Özgen, Türkiye’de özelleştirmelerin esas olarak 24 Ocak kararlarından ve 24 Ocak kararlarının uygulanabilmesinin yolunu açan 12 Eylül darbesinden sonra, resmi olarak 1987 yılında başladığını ve özelleştirme sürecinin öncesinde ve süreç esnasında iktidarların topluma dönük uyguladıkları ideolojik saldırıya dikkat çekti. İdeolojik saldırının ancak karşı ideolojik saldırıyla püskürtebileceğini söyleyen Özgen, ideolojik mücadelede emek cephesinin hatalarına değindi. Özellikle zarar eden kuruluşların satışına hayırhah bakmanın, yerli-yabancı sermayeye devir arasında fark aramanın ve sembolik dirençlerle özelleştirme karşıtı mücadelede heyecan kaybı yaratmanın yapılan önemli hatalar olduğu ve özelleştirmelere karşı birleşik bir mücadelenin örülmesini engellediği vurgulandı. Ayrıca siyasal iktidar temsilcilerinin ülkeyi pazarlamakla mükellef olduklarını açıkça söyledikleri, işsizliğe çözüm bulmak gibi bir dert ve perspektifle hareket etmedikleri ve tek kurtuluş yolunun gerçek bir direnç oluşturabilmek için örgütlenmek olduğunun altının çizilmesi dikkat çekiciydi.

Petrol-İş Sendikasının “Sendikalı Ol!” kampanya sürecinden de bahseden Özgen, toplumcu kimya mühendisleriyle her zaman beraber çalıştıklarını ve kendilerine, özellikle kimya mühendisi Ayfer Eğilmez’e, şükran borçlu olduklarını belirtti. Özgen, sunumunu tüm toplumcu mühendislik öğrencilerini 1 Mayıs’a çağırarak sonlandırdı.

(soL-Ankara)