Muhallebi değil, kamu arazisi

İETT’nin Levent’te bulunan garajını satması engellendiği için Belediye'yi zarara uğratmaktan çekinmeyen Topbaş hukuk tanımamaya devam ediyor.

Metrobüs zammının hemen ertesinde İETT’nin Levent’teki garajı ile ilgili satış işleminin sürdüğünü açıklayan Topbaş firmaya güvence vermeye kalktı. Topbaş açıklamasında yeni yapılacak plan sayesinde İETT garajının olduğu bölgede aynı boyutta bir yapının yapılabileceğini ileri sürdü.

Ekim 2005’te araziyi, Dubai International Properties şirketine kat karşılığı olarak veren, gelen tepkiler üzerine ihale yöntemi ile satışına çıkmadan önce, arsanın mevcut planlarını değiştirerek değerli hale getirmek isteyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne Mimarlar Odası Aralık 2006’da dava açmıştı.

Dubai Şeyhi El Maktum’un firmasını ürkütmemek için davalara aldırış etmeyen Topbaş, firmaya “dava yok” dahi diyebilmişti. 2007 yılının Mart ayında gerçekleştirilen ihaleyi Sama Dubai Gayrimenkul Yatırım A.Ş aldı. Hemen arkasından yine Mimarlar Odası’nın açtığı ihalenin iptali davası ile ilgili Oda’dan bilgi alan firma, bunu bahane ederek ödeme yapmadı.

2008 yılı ortasında ihalenin iptali için açtığı davayı usül yönünden kaybeden Mimarlar Odası davayı Danıştay 6. Dairesi’ne götürürken, daha önceden planın iptali ve yürütmesinin durdurulması için açtığı davayı ise 2009’da kazandı.

Belediye hukuğu ayaklar altına aldı
Kanunlara göre ihalenin çoktan bozulması gerekiyor. Devlet İhale Kanunu’nun 57. maddesine göre onaylanan ihale kararının alıcıya bildiriminden itibaren 15 günlük süre içerisinde ihale bedeli ödenmediyse Belediye’nin “mahkeme kararına gerek olmadan” ihaleyi bozması gerekiyor. Ama Kanun maddelerini tavsiye niteliğinde kararlar olarak gören Belediye aradan iki buçuk yıl geçmesine rağmen ihaleyi iptal etmediğinden suç işliyor.

Topbaş’ın diğer bir suçu ise davaya konu arazi ihalede belirtilen özelliklerini kaybetmiş olmasından kaynaklanıyor. Fiilen o arazide geçerli olan imar şartları yeni plan Danıştay’ca iptal edilmiş olduğundan eski haline dönmüş durumda. Hukuken arazinin satışı için yeni bir ihale yapılması gerekiyor. Yeni ihaleden önce firmaya güvence verilmeye kalkılması da açıkca suça giriyor. Rüşvet olasığını gündeme getiriyor. Çünkü Topbaş, ısrarla aynı firmaya satmaya çalışıyor gibi “Bu şirketi bir başka firma alabilir. Bu satış işlemine devam edilebilir" ifadelerini kullanıyor.
(soL - Haber Merkezi)