Muğla’da neler oluyor?

Muğla’da Kürt öğrencilerle ülkücüler arasında yaşanan gerilimin ardından bir öğrencinin silahla ağır yaralanmasıyla başlayan gerilim büyüyerek dün gece de devam etti. Muğla'da yıllardır yaşananların bugünün habercisi olduğu kaydediliyor.

Muğla’da önceki gece Kürt öğrencilere sözlü sataşma ile başlayan ve sonrasında Muğla Üniversitesi öğrencisi Şerzan Kurt’un silahla ağır yaralanmasıyla devam eden gerginlik dün gece saatlerinde de devam etti. Muğla’da geçmişte yaşanan birçok olayın yaşanan bu gergin günlerin hazırlayıcısı ve habercisi olduğu ifade ediliyor.

Muğla Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Batmanlı öğrenci Şerzan Kurt önceki gece Kürt öğrencilerle birlikte polisler ve ülkücü öğrencilerin arasında kaldığı bir sırada polis silahından çıktığı iddia edilen bir kurşunla ağır yaralandı.

Muğla’da tedavi altına alınmasından sonra helikopterle İzmir’e sevkedilen Kurt’un yaşam mücadelesi sürüyor. Yaşanan olayların ardından ANF’nin haberine göre bölgede incelemelerde bulunan İHD Ege Bölge Temsilcisi Necla Şengül konuya ilişkin değerlendirmesinde “'Ülkücüler dün gece 22.00 sularında, iki kadın öğrenciye ağır hakaretler ve tacizlerde bulunuyor. Bunun üzerine arkadaşlarına destek için giden Kürt öğrenciler yolda gözaltına alınıyor. Gözaltındaki arkadaşları ile ilgili Hamdibey Karakolu’ndan bilgi almak isteyen gençler daha sonra faşistlerin bulunduğu bölgeye doğru yönlendirilmiş, o bölgede de faşistler Kürt öğrencilere saldırıda bulunmuş. Polis biber gazı ve havaya ateş ederek olaya müdahale etmiş. Şerzan Kurt ise bu esnada yere yığılmış. Öğrenciler ambulansın uzun süre gelmediğini söyledi'” dedi.

Eğitim Sen Batman Şubesi de yaptığı açıklamada yaralı öğrenci Kurt'un eski şube başkanı Ömer Kurt'un oğlu olduğunu kaydederken “Saldırının polis gözetiminde gerçekleşmiş olması manidardır ve bizde ciddi kaygılar uyandırmaktadır. Saldırıyı kabul etmediğimizi belirtiyor, sorumluların bir an önce bulunmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Batmanlı öğrenci Kurt’un yaralanmasının ardından dün gün boyu Muğla’da gerginlik devam etti. Kurt’un arkadaşları kendisinin Muğla’da tedavisinin sürdüğü saatlerde hastane bahçesinde bekleyişini sürdürürken, daha sonra BDP milletvekili Sebahat Tuncel’in de katılımıyla gerçekleşen bir yürüyüşün ardından Sınırsızlık Meydanı’nda bir basın açıklaması yapıldı. Tuncel yaptığı açıklamada, olaylardan Muğla Emniyet Müdürü ve Valisinin sorumlu olduğunu ifade ederek, bu iki ismin görevden alınmasını istedi. Tuncel yıllarca Kürtlere 'bölücü' denildi, asıl bölücü AKP ve onun zihniyetidir. Böyle olmasaydı olaylar bu duruma gelmezdi" şeklinde konuştu. Açıklama sırasında 50 metre mesafede toplanan ve ülkücü oldukları belirtilen bir grup slogan atarak, basın açıklaması için toplananları taciz ederken Tuncel'in Kürt öğrencileri sakinleştirmesi ile gerginlik büyümedi.

Birdal 12 Eylül öncesini hatırlattı
BDP milletvekili Akın Birdal da yaşananlara ilişkin olarak İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a bir mektup gönderirken, “iki öğrenci grubu arasındaki kavganın yatıştırılmasının ardından polisin belirlediği yoldan evelerine dönmekte olan öğrencilerin üzerine ateş açıldığını ve Şerzan Kurt isimli öğrencinin ağır yaralandığını” söyledi. Birdal, Bakan Atalay'dan olayın gerçek sorumlusunun bir an önce saptanmasını istedi. Birdal, mektubunda “Olayın gelişimi 12 Eylül öncesi sıkça tanık olduğumuz saldırılara benzemektedir. Güvenlik güçlerinin yansızlığının sağlanamadığı durumlarda yaşanan acı sonuçlar aklımızdadır” ifadelerine yer verdi.

Gerginlik dün gece de sürdü
Yaşanan bu gelişmelerin ardından gece saat 21.00 sularında Muğla Üniversitesi öğrencilerinin yoğunlukla yaşadığı Kötekli mahallesinde yaklaşık 200 öğrenci yaşananları protesto etmek için yürüyüşe geçti. Öğrencilerin arkadaşlarının ağır yaralanmasının ardından çok öfkeli oldukları gözlendi. Bu sırada bazı kafelerin de camları taşlarla kırıldı. Öğrencilerle polis arasında da gerginlik yaşanırken, bölgeye jandarma kuvvetleri de sevk edildi. Öğrencilere sert bir şekilde gaz bombaları ve biber gazı ile müdahele eden emniyet kuvvetleri 70’den fazla öğrenciyi gözaltına aldı. Yaşanan gerginlik sırasında yaklaşık 10 kişinin de yaralandığı ifade ediliyor.

İstanbul'da da eylem vardı
Muğla’da bunlar yaşanırken Halkların Kardeşliği İçin Gençlik Platformu üyesi gençler de İstanbul’da yaptıkları yürüyüşle Şerzan Kurt’un silahla ağır yaralanmasını protesto ettiler. Galatasaray Meydanı'nda bir araya gelen grup “Şerzan Kurt, Aydın Erdem, Uğur Kaymaz- Saldırılar hesapsız kalmaz” ve “Katil polis hesap verecek” pankartlarıyla Taksim Tramvay durağına kadar yürüdü. Burada platform adına yapılan açıklamada “Yoldaşımız yine faşistler ve devletin işbirliğiyle yapılan saldırıda polisin kurşunuyla yaralanmıştır. Geçmişte de bunun birçok örneğini gördük” denildi. Açıklamada sarf edilen “Misilleme hakkımız her zaman var Şerzan'a bir şey olursa, bunun hesabı sorulacaktır” ifadeleri ise dikkat çekti.

Muğla’da geçmişte yaşananlar
Muğla’da Kürt öğrencilere yönelik saldırıyla başlayan gerginlik sürerken, son yıllarda kentte ve Muğla Üniversitesi’nde yaşananlar bugün yaşananların habercisi olarak değerlendiriliyor.

Muğla Üniversitesi Rektör Şener Oktik döneminde yaratılan baskı ortamıyla sıkça gündeme gelen bir üniversite olarak dikkat çekerken, 2005 yılında Kenan Evren üniversiteye davet edilmiş, bunu protesto eden bir öğretim üyesi üniversite yönetimince cezalandırılmıştı. Üniversite yönetimi ilerici öğrencileri soruşturma ile sindirmeye çalışırken ülkücülerin Kürt öğrencilere yönelik saldırı ve tacizlerine de sessiz kaldığı ifade ediliyor.

2007 yılında YÖK’ü protesto eden çok sayıda öğrenci bir basın açıklamasından dolayı 6 ay uzaklaştırma cezası aldı ancak karara karşı açılan davayı kazanan öğrenciler okula geri döndü.

15 Kasım'da iki Kürt kökenli kadın öğrenci faşistler tarafından otobüsten indirilip saldırıya uğrarken, yine Kasım ayında bir kafede oturan öğrencilerden 42 kişi polis müdahelesiyle gözaltına alındı. Bu öğrenciler üç gün gözaltında tutuldu. Bu süreçte öğrencilerin emniyette işkence gördüğüne ilişkin iddialar da dile getirildi, ancak çeşitli insan hakları örgütlerinin girişimlerine rağmen herhangi bir sonuç alınamadı. Aynı günlerde bir öğrenci “polise mukavemet” suçlamasıyla tutuklandı. 2 Aralık 2007 günü ise Muğla Gençlik Derneği Girişimcisi Mehmet Kılılı yurda giderken otobüs durağında ülkücü bir grup tarafından bıçaklandı. Olayın faillerinin net olarak bilindiği iddia edilirken, ertesi gün Kılılı’yı bıçaklama iddiasıyla gözaltına alınan kişiler aynı günün akşamında tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Yaşanan olay daha sonra örtbas edildi.

Muğla Üniversitesi’nde yönetimden ve ildeki emniyet kuvvetlerinden cesaret alan ülkücülerin devrimci, ilerici ve Kürt öğrencilere yönelik saldırıları ve tacizleri yıllardır devam ediyor.

(soL-Haber Merkezi)