Marmaray Yenikapı-Sirkeci hattında delme başladı

Marmaray projesinin Yenikapı-Sirkeci hattında tünel kazma işlemi başladı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Marmaray inşaatı Yenikapı-Sirkeci hattında delme aracına binerek ilk tünel kazma işlemini yaptı.
Yıldırım tünel kazma işleminin başlangıcında yaptığı açıklamada, Marmaray Projesi'nde çok önemli bir etabı başlattıklarını söylerken, Yenikapı terminali transfer merkezini çok uzun zamandan bu yana, 2004'te kazmaya başladıklarını, 200 bin metreküp kazının yüzde 65'ini kazma kürekle yaptıklarını ifade etti.

Yıldırım, bölgedeki tarihi kalıntılara, arkeolojik kazılara herhangi bir zarar gelmemesi için bunu yaptıklarını öne sürerken, bu kazılar nedeniyle projede 4 yıl bir gecikme olduğunu söyledi. Yıldırım şöyle konuştu: “Marmaray, İstanbul'un tıkanan damarlarını açan, toplu taşıma projesi olmaktan ziyadede İstanbul'un tarihini, kültürel zenginliklerini ortaya çıkaran bir arkeolojik proje olarak anılmaya başlandı. 'Arkeoloji şöleni' diyorlar sanat adamları. Bu bize 4 yıla mal oldu. Helal olsun. İstanbul'un toplu taşıma sorununu çözecek projenin aynı zamanda kentin tarihi zenginliklerini, 8500 yıl öncesine varan bir zaman diliminde ortaya çıkaracak olması İstanbullu olarak beni de mutlu ediyor. Heyecan duyuyoruz. Tek üzüntümüz bunun projeyi biraz geciktirerek, maliyeti de biraz artırmasıdır.''

Yıldırım açıklamasında, herhangi bir aksilik olmaması halinde 2011'in Nisan veya Mayıs ayında kazıların tamamen bitmiş olacağını söylerken, “Projenin resmen bitişi 29 Ekim 2013. Ama tünellerin açılması, içerideki elektrik, sinyal ve donatım işleri çok daha önceden başlamış olacak. Kısmen de birinci kısmı tamamlamış olacağız. Aslında bu proje, 2009'un sonunda bitecekti. Ancak arkeolojik kazılar nedeniyle uzadı. Projenin iş akışı kısmında bir sorun yok” dedi.

Yıldırım’ın açıklamaları sırasında bir gazetecinin, ''Şantiye'deki işçilerden zaman zaman paralarının ödenmediği yönünde şikayetler geliyor'' sözleri üzerine Yıldırım, projeyi yürüten firmanın, bugüne kadar gerek çalışanlarına gerekse idareye karşı taahhütlerinin yerine getirilmesinde hiç sıkıntı yaşamadıklarını öne sürdü. Yıldırım, bir defa taşeron işçilerin ücretlerinin geç ödenmesinden kaynaklanan bir durumun yaşandığını, bunun da önemli olmadığını söyledi.

Marmaray projesi başladığından bu yana birçok tartışmaya konu olurken, projenin esasında İstanbul’da kentsel dönüşüm kapsamında uygulamaya geçen bir rant projesi olduğu kaydediliyor.
(soL-Haber Merkezi)