Mahkeme Ankara’da ulaşım zammını durdurdu

Ankara 9. İdare Mahkemesi, ulaşım zammının durdurulmasına karar verdi.

15 Ekim 2008’de ulaşım ücretlerine zam yürürlüğe girmiş, Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) bu zammın durdurulması için mahkemeye başvurmuştu. Mahkeme bu başvuruya olumlu yanıt verdi.

TÜDEF Genel Başkanı Ali Çetin yaptığı açıklamada, 2008 yılının başında çoklu bilet ücretlerinin 1 liradan 1,20 liraya çıkarılarak ulaşıma yüzde 20 oranında zam yapıldığını, 15 Ekim'de ise EGO otobüsleri, Metro ve Ankaray'da çok binişli kartlarda tek biniş ücretinin 1,40 liraya, özel halk otobüsleri, minibüsler ve tekli binişlerde 1,70 liraya çıkarıldığını, böylece toplamda bir yıl içinde bilet fiyatlarına yüzde 41,6 oranında zam yapıldığını söyledi.

Çetin, 15 yılda tam bilet fiyatlarının 350 kat, öğrenci bilet fiyatlarının ise 400 kat arttığını vurguladı.

Ali Çetin, “Ankara 9. İdare Mahkemesi hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Kısacası mahkeme, zam için (keyfidir, fahiştir, haksızdır, dur) diyor. Akay Kavşağı için 15 yıl sonra gelen karara bile (yargı kararı var uymak zorundayım) diyen Melih Gökçek'in bu kararı derhal uygulamaya koymasını ve zamları geri almasını bekliyoruz. Aksi halde yargı kararına uymadığı için kendisi ve diğer görevliler hakkında suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

Çetin şunları ekledi: “Zam kararı ile 10 ay içinde Ankaralılardan 1 milyar lira keyfi olarak alınmış ve bir kısmı taşımacı esnafına verilmiştir. Kararın kesinleşmesiyle birlikte haksız ve hukuksuz olarak ödediğimiz 1 milyar lirayı yargı yoluyla Belediyeden geri isteyeceğiz.”
soL - Haber Merkezi