Kullanılmayan suyun parası vatandaştan

Mersin’de şebekede ya da kaçak kullanım nedeniyle kaybolan ve toplam su miktarının yüzde 60’nı oluşturan kullanılmayan suyun ücreti vatandaşa ödetiliyor.

soL (HABER MERKEZİ) Tarsus'taki Berdan Barajı'ndan borularla getirilen su, daha sonra Mersin'de depolardan şebekelere dağılıyor. İçme suyunun yüzde 60'ının şebeke borularında ve kaçak kullanım sonucu kaybolması nedeniyle, vatandaş suyun tonunu 1 lira 63 YTL'den tüketmek zorunda kalıyor.

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürü Ömer Gülay, yüzde 60 su kaybının bulunduğunu, maliyetlerin yüksek olmasının yanında yaşanan kayıpların da su fiyatını yükselttiğini söyledi. Gülay, hedeflerinin yüzde 60 olan kaybı yüzde 20'lere çekerek maliyeti düşürüp vatandaşa "daha ucuza su vermek" olduğunu söyledi. 1 lira 63 kuruşa satılan bir ton suyun maliyetinin yüzde 10 işletme kârı ile birlikte 1 lira 50 kuruş civarında olduğunu anlatan Gülay, suyun tonunu 1 lira 63 kuruşa satarak maliyetleri kurtarmaya çalıştıklarını söyledi.

İşleri Dünya Bankası'na kaldı
Nüfusu her geçen gün artan ve sürekli göç alan Mersin'de içme ve kullanma suyundaki kaybın çok yüksek olduğunu kaydeden Gülay, "Berdan Barajı'ndan günde 200 bin ton aldığımız suyun yüzde 60'ı gerek yeraltı şebekemizin bozukluğu gerekse usulsüz kullanımdan dolayı kayboluyor. Yaptığımız çalışmalar neticesinde tüm şehrin içme ve kanalizasyon suyu şebekesinin haritasını bilgisayar ortamına aktardık. Konuyla ilgili bir proje sunup Dünya Bankası'ndan İller Bankası kanalıyla 25 milyon Euro krediyle alacağız. Yapacağımız çalışmalarla mevcut şebekemizi hem rehabilite edeceğiz hem de basınç bölgelerini ayarlayacak bir çalışma ile kayıp kaçak oranlarını yüzde 20'lere çekeceğiz." diye konuştu. Bunun için şehrin muhtelif yerlerindeki depolara ilaveten 63 bin ton büyüklüğünde bir depo çalışması başlattıklarını kaydeden Gülay, "Bunla ilgili çalışmalarımız yıl içinde tamamlandığı takdirde ilave bir kredi ile şehrin tüm içme suyu şebekesini polietilen borularla değiştirmeyi düşünüyoruz" dedi.