Kocaeli’de suya zam

Kocaeli Belediyesi, “yatırım ve maliyetleri karşılamak” gerekçesiyle suya yüzde 15 zam yaptı.

Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi, yatırımların ve maliyetin kurtarılması gerekçesiyle, su ücretine 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere yüzde 15 zam yaptı.

Temel ihtiyaçların karşılanmasında belki de ilk sırada gelen içme ve kullanma suyu, yüzde 15 zam gördü. Yetkililer, “Su fiyatına iki yıldır zam yapılmadığı” gerekçesini öne sürdü.

Genel Müdür İlhan Bayram, zam oranının yüksek olarak algılanabileceğini, ancak su fiyatına iki yıldır zam yapılmadığını savunarak, “6 ayda bir yüzde 5-6 zam yapsaydık, bu kadar fazla zam gerçekleşmemiş olurdu. İşlerin yürümesi açısından gerekli bir zam. Yatırımları ve maliyeti kurtarmasa da bu zam önemlidir” dedi.

Yeni tarife
Genel kurulda AKP’li üyelerin oy çokluğuyla kabul edilen yeni tarife, yılbaşından itibaren geçerli olacak. Buna göre, konutlarda kullanılan suyun metreküp fiyatı 1.65 TL’den 1.90 TL’ye çıktı. 10 metreküp üstündeki kullanımlarda ise 2.14 TL olan metreküp fiyatı 3.47 TL’ye yükseltildi.

Borçları kapatmak için kaynak
Kurumun mevcut borçları dikkate alındığında, su zammının ‘’borç kapatmak için yeni kaynak yaratmaya’’ yönelik olduğu ortaya çıkıyor. Çünkü, İller Bankası’na 313 milyon 877 bin, diğer bankalara 112 milyon 162 bin, kamu idarelerine ise 31 milyon 579 bin TL borç bulunuyor. Yatırımlar dolayısıyla geleceğe ait borç miktarı da toplandığında, kurumun borç toplamı 7 milyon 585 bin TL’yi buluyor.

(soL-Kocaeli)