Kene de provokasyonmuş!

Sağlık Bakanı kene ile ilgili çıkan haberleri engellemek için yeni bir tarz geliştirdi. Bakana göre kene ile ilgili yayınların halk sağlığı açısından bir faydası yok.

soL(HABER MERKEZİ) Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kene ile ilgili çıkan haberlerden rahatsız olduğunu ifade etti. Bakan Akdağ'ın kene ile mücadele için bulduğu çözüm, gazetecilere bu konuyu konuşmayın şeklindeki sitemi oldu. Bu vesile ile halk sağlığını hatırlayan Bakan, dünyanın birçok ülkesinde, keneyle bulaşan çeşitli hastalıklar nedeniyle insanların öldüğünü savundu ve "Hiçbir ülkede bizdeki gibi 'Bugün bir tane daha, falanca gün bir tane daha' diye yayın yapılmıyor. Çünkü bunun halk sağlığı açısından bir faydası yok" dedi.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) olarak bilinen ve kene ısırması sonucu geçen bu hastalığın, halk sağlığını ilgilendiren bir başlık olduğu herkes tarafından biliniyor. Ancak hastalığa karşı mücadele ve toplumun bilinçlendirilmesi noktasında hastalığa ilişkin bilgilerin kamuoyunda açık bir şekilde paylaşılması gerekiyor.

Yayın yapmayın
Sağlık Bakanı Akdağ'dan ise, "Bu yayınlardan çok rahatsız olduğumu söylemiyorum. Sonuçta duyarlılığa katkısı oluyor. Ama bunu yazıp çizerken dikkat edilmesi gerekir. Duyarlılığı artması gereken bir grup var ortada. Bunlar çiftçiler, tarlalara giden insanlar, hayvanlarla çalışan kişiler. Buralarda çalışıyorsanız, siz risk altındasınız. Bizim bu insanları bilgilendirmemiz gerekiyor ki, kendilerini keneden korusunlar. Yapılan yayınlar daha çok şehirli insanı paniğe sevk ediyor" şeklinde bir açıklama gelirken, Bakan, hastalığa karşı ne tür önlemler aldıklarına dair bir bilgi vermedi.

Türkiye'de virüs teşhisinin konulduğu 2002'den bu yana ölenlerin sayısının 100'ü aştığı biliniyor. Hastalığa daha çok Afrika, Batı Asya ile Ortadoğu ve Doğu Avrupa'da rastlanıyor. Virüs Bulgaristan, Makedonya, Pakistan, Irak, Afganistan, İran, Kosova, Kazakistan, Sahra altı Afrika ülkeleri, eski Sovyetler Birliği, Yugoslavya, Yunanistan, Arap yarımadası, Dubai, Kuveyt, Çin ve Moritanya'da da salgınlara neden oldu. Son yıllarda Türkiye'de gerçekleşen ölüm vakaları ise kene salgının önemli boyutta olduğunu gösteriyor. Rusya'da 2008'de 2, İran'da 2001'de 11 ve 2007'de 1, Moritanya'da 2003'te 12, Kosova'da 2001'de 6, Pakistan'da 2000'de 3 ve Bulgaristan 1997- 2003 arasında 24 ölüm gerçekleşti.