Kartepe'de fabrika gerginliği

Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde, birinci sınıf tarım arazisine demir-çelik fabrikası yapılmak istenmesi, tartışmalara ve gerginliğe neden oluyor.

soL (HABER MERKEZİ) İGSAŞ'ı satın alan Yıldız Entegre'nin sahibi Fehmi Yıldız'ın Uzunbey köyünden 270 dönüm arazi üzerine demir-çelik fabrikası kurmak istemesi sanayinin yarattığı çevre kirliliği düzleminde yeni tartışmalara yol açtı. Yaklaşık 200 milyon avroya mal olması planlanan fabrikanın inşaatına önümüzdeki yılın Haziran ayından sonra başlanacağı tahmin ediliyor.

Fabrika Kartepe'nin sonunu hazılıyor
Bölgeye demir-çelik fabrikası kurulacağını öğrenen halk tedirgin. Dilovası örneğinde olduğu gibi, demir-çelik fabrikasının "çevrenin katledilmesi, hava ve gürültü kirliliği'' anlamına geldiği bilinirken, fabrikanın, "Turizm bölgesi" olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Kartepe'nin de sonu anlamına geleceği ifade ediliyor. Sanayiden olumsuz etiklenen halk, insan sağlığını hiçe sayan yatırımlara sıcak bakmıyor. Daha önce sanayinin merkezi Dilovası'nın adının "kanser ovası"na çıkması ve Türkiye ortalamasının üzerinde kanser vakalarının görülmesi, aynı durumun, Kartepe ilçesi sınırları içinde yaşanması ihtimalini gündeme getiriyor.

Uzunçiftlik Belediye Başkanı Yaşar Sönmez konuyla ilgili açıklama yaparken, sanayinin olduğu yerde kirliliğin kaçınılmaz olduğunu ancak, bu kirliliğin insan sağlığını tehdit edici boyutlarda olmasının kabul edilemeyeceğini söyledi. Sönmez, "Kurulacaksa, çevre dostu bir fabrika olması sanırım en doğrusudur. Vatandaş korku içinde. Bu düşünceleri yok etmek için konunun takipçisi olacağız. Umarız, bölge halkını mağdur etmeyen bir fabrika inşa edilir" dedi.

"Bölgede tarımı bitirir"
İzmit Ziraat Odası Meclis Başkanı Şinasi Turoğlu, demir-çelik fabrikasının tarıma büyük darbe vuracağını ve civardaki köylerin de sonunu hazırlayacağını savundu. Birinci sınıf tarım arazileri üzerinde kurulu bulunan sanayi ve yerleşim alanları yüzünden dünün üreticilerinin tüketici konumuna getirildiğini de öne süren Turoğlu, şunları kaydetti: ''Bölgenin en verimli ve kaliteli bitkisel üretimlerinin yapıldığı birinci sınıf mutlak tarım arazileri üzerinde ve yanı başında kurulacak olan sanayi, zirai faaliyetlere hem toprak ve çevre kirliliği, hem de sulama anlamında çok büyük zararlar verecek. Her şeye rağmen sanayi anlayışı, Kartepe ilçesinin vizyonu olan turizme, kentsel yaşama ve ulaşıma sıkıntılar da getirecektir. Fabrikanın yapılmak istendiği alanlar, Toprak Yasası ve Tarım Çevre Kanunu kapsamında tarımsal niteliği korunacak alanlar içinde. Bu alanlar çıkarılan toprak yasasıyla korunmalıdır."

Esnaf da duyarlılık gösteriyor
Bekirpaşa Zincirlikuyu Caddesi esnafı da çevreye olan duyarlılığını dile getirmek için, söz konusu fabrika projesinin iptalini istedi. "Kocaeli'nde kanser istemiyoruz", "Demir-çelik fabrikasına hayır", "İzmit'i öldürmeyin", "Çevre katliamına hayır" sloganları atan esnaf adına açıklama yapan Cem Kanpara "Kocaeli yıllarca çarpık sanayileşme nedeniyle mahvedildi. Artık buna dur demenin zamanı geldi de geçiyor. Bu fabrikaya bütün kent halkının karşı çıkması gerekiyor. Herkesi bu konuda duyarlı davranmaya davet ediyoruz" dedi.