Karadeniz’e sermaye çözümü

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu ile Uluslararası Sivil Toplumu Destekleme ve Geliştirme Derneği’nin birlikte hazırladıkları “Karadeniz Bölgesi Raporu”, Karadeniz’e sermayenin çözüm önerisini özetliyor.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ile Uluslararası Sivil Toplumu Destekleme ve Geliştirme Derneği (USİDER), birlikte geliştirdikleri ''STK Bilinçlendirme ve Vizyon Geliştirme Projesi'' kapsamında hazırlanan ''Karadeniz Bölgesi Raporu''nu açıkladılar.

Sermaye ve sivil toplumculuğun işbirliğiyle Karadeniz için verilen çözüm önerileri, sermayenin bölgeye dönük planlarını ortaya koyuyor. AB fonlarının öneminin sıklıkla vurgulandığı raporda, fındık için önerilen çözüm dikkat çekiyor. Rapor, fındıkta önemli bir sorunun, devlet alımları yüzünden fındık piyasasının oluşamayışı olduğunu belirtiyor. Bu sene AKP fındık fiyatlarını oldukça geç açıkladığında da benzer bir söylemi dile getirmiş, "Piyasanın fiyatı belirlemesini bekliyoruz" demişti. Ancak bu durum, küçük üreticinin aldığı kredileri ödeyebilmek için elindeki fındığı tüccarların verdiği düşük fiyatlardan satmak zorunda kalmasına yol açmıştı.

Rapor, yerli ucuz nitelikli işgücü yaratılmasına da önem veriyor. Meslek eğitimi teşvik edilirken, KOBİ'lerin desteklenmesi gerektiği söylenen raporda, Samsun'da bir TEKNOKENT kurulması da öneriliyor. Yeni kurulan üniversitelerin desteklenmesi ve özel üniversitelerin açılması da öneriler arasında.

Rapor, bölgede turizmin geliştirilmesi ve ulaşım sorununun çözülmesi gerektiğini de söyleyerek, Karadeniz Sahil Yolu projesine arka çıkıyor.