“Kaldırım aktivistleri” yürüyüşteydi

Aralarında öğrencilerinde bulunduğu görme engelli vatandaşlar kaldırım hakları için yürürken, yürüyüş boyunca şarkılarıyla tepkilerini dile getirdiler.

Bugün Sarıyer’in Hisarüstü Mahallesi’nde biraraya gelen görme engelli vatandaşlar “kaldırım hakkı” için yürüdüler. Görme Özürlüler Derneği ve Engelsiz Erişim Grubu tarafından oluşturulan ve Altı Nokta Körler Derneği İstanbul Şubesinin de desteklediği Özgürlüğün Ritmi Beyaz Baston grubu yürüyüşlerini mücadeleleri için yazdıkları şarkıları söyleyerek yaparken, “lütuf değil haklarını istediklerini” kaydettiler.

2009 yılının Ekim ayında Görme Özürlüler Derneği ve Engelsiz Erişim grupları bir araya gelerek "Kaldırımıma Dokunma" adlı bir kampanya başlatma kararı almışlar, her ay bir ilçede yürüyüş yapmaya karar vermişlerdi. Görme engelliler amaçlarının 18-50 yaşlar arasındaki atletik erkekler baz alınarak yapılan şehirdeki düzenlemelere karşı tepkilerini dile getirmek olduğunu ifade ederken, bunun için kendilerine kaldırım aktivistlerine dediklerini kaydediyorlar. Daha önce 15 Ekim Dünya Beyaz Baston gününde Beşiktaş'ta yürüyen engelliler sonrasında her ayın üçüncü veya son cumartesi günü farklı bir ilçede yürüyüşlerine devam ettiler. Beşiktaş’ın ardından Kadıköy, Şişli, Bakırköy, Üsküdar, Beyoğlu ve Fatih’te yürüyüşler gerçekleştiren görme engelliler dün de Boğaziçi Üniversitesi’nin bulunduğu Sarıyer’deki Rumeli Hisarüstü mahallesinde bastonlarıyla bir yürüyüş gerçekleştirdiler.

Dün öğle saatlerinde Rumeli Hisarüstü mahallesinde otobüs durağında buluşan, öğrencilerinde aralarında bulunduğu görme engelli vatandaşlar ve kendilerine destek olan vatandaşlar buradan Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüs giriş kapısına doğru yürüyüşe geçtiler. Yürüyüş boyunca sorunlarını anlatmak için yazdıkları şarkıları, bastonlarıyla tempo tutarak söyleyen gruba, mahalleliler de destek verdi. Yürüyüş boyunca yolda karşılaştıkları engellere de dikkat çeken ve buralara “Bu obje bir engellinin geçişine mani olmaktadır” yazılı kağıtlar bırakan engelliler, yol boyunca boş kaldırım alanı bulmakta zorlandılar. Görme engelliler, engelle karşılaştıkları yerlerde çeşitli açıklamalar yaptılar.

Görme engelli vatandaşlar şarkılarla ve sloganlarla yaptıkları yürüyüşlerinin sonunda bir basın açıklaması yaptılar. Burada grup adına söz alan Engelsiz Erişim Grubu Üyesi Engin Yılmaz, 2005 yılında çıkan Özürlüler Yasasına göre belediyeler ve tüm kamu kuruluşlarının, altyapılarını engellilerin erişimine uygun hale getirmek zorunda oldukları halde, şu ana kadar atılmış somut bir adım bulunmadığını kaydetti.

“Engelliler vardır”
Görme engelliler basın açıklamalarında, “Engellilerin Türkiye’deki sorunları ister görülsün ve kabul edilsin, isterse de görmezden gelinip reddedilsin, engelliler bu toplumda varlar ve var olmaya da devam edeceklerdir. 21. yüzyılda Mega Kent, Metropol, Avrupa Kültür Başkenti, gibi sıfatlar ile anılan ve kanser tedavisine muhtaç kentimiz İstanbul‘da yaşamak engelliler için olduğu kadar engelsiz insanlar içinde bir nevi çile durumundadır” ifadelerine yer verdi. Açıklamada eğer bir kentlilik bilinci oluşturulmak isteği varsa bunun ancak tüm vatandaşların kent yaşamına eşit ve özgürce ulaşabilmesinden geçtiği kaydedilirken, “Tarihteki ilk kent devletleri olan Yunan polislerindeki sınırlı bir zümreye demokrasi hakkının tanınması ve kadınlar, köleler gibi toplumun en büyük kesimini dışlayan yapılar eninde sonunda dağıldılar” denildi. Ülkemizde her yıl kaldırımların yeniden yapılıp yıkılması için milyonlarca TL harcandığını kaydeden engelliler, açıklamalarında “Halen, standartsız kaldırımlar, gelişi güzel mantar, ağaç ve direkler, bilinçsiz park edilmiş arabalar, dükkanların önünden taşan masalar kasalar, hayatın kaçınılmaz engelleri olarak karşımızda durmaya devam ediyor” ifadelerine yer verdiler.

Görme engellilerin yaptığı açıklama, “Yürüyüşlerimize yine her ayın üçüncü cumartesi günü başka bir ilçede devam edeceğiz ve yetkililere, esnafa ve duyarlı herkese ‘kaldırımıma dokunma!’ diye haykıracağız. Bizler kaldırım aktivistleri olarak, şehirde her yer erişilebilir olana dek mücadelemizi sürdüreceğiz ve burada olacağız. Hepinizi de bu mücadeleye karşı duyarsız kalmamaya ve bizlere destek vermeye davet ediyoruz” sözleriyle son buldu.

Engelliler yaptıkları açıklama sonrası birkez daha şarkılarını söyledikten sonra dağıldılar. Görme engellilerin şarkılarında yer verdikleri bir dörtlük ise şöyleydi:

“Sokaktan başlar medeniyet.
Nedir şu çektiğimiz eziyet?
Değişmedikçe zihniyet,
İflah olmaz bu memleket.”
(soL-İstanbul)