Kabataş’ta “Loç Vadisi” nöbeti başladı

Kastamonu Loç köylüleri, vadilerinde yapılmakta olan HES’e karşı mücadelelerini İstanbul’a taşıdılar. Köylüler Orya Enerji’nin Kabataş’taki binası önünde oturma eylemine başladı.

Taktıkları sarı yazmalarla simgeleşen Loç Vadisi köylülerinin mücadelesi Kastamonu’dan kilometrelerce uzağa, İstanbul’a taşındı. Vadilerinde yapılmakta olan HES’e karşı mücadele eden köylüler, HES’ci şirket Orya Enerji’nin (Ümran Boru) Kabataş’taki binası önünde oturma eylemine başladı.

Orya Enerji’nin Loç Vadisi’nde yapmış olduğu inşaatın pek çok hukuk kuralını hiçe sayarak ve imar izni olmadan başladığına dikkat çekmek isteyen köylüler, yaptıkları basın açıklamasının ardından Kabataş’ta şirket önünde” İmarsız taşınmaz olmaya geldik” diyerek oturma eylemine başladı.

Köylüler ve destekçi kuruluşlarla hafta içi çalışma saatlerinde nöbetleşe olarak oturma eyleminin sürdürüleceği kaydedilirken, İstanbul halkı Loç Vadisi köylüleriyle dayanışmaya çağrıldı.

Dayanışma çağrısı yapan Loç Vadisi halkı mücadelelerini ve eylemlerini kendi sözleriyle şöyle anlatıyorlar:

“Bu feryat sadece bizim feryadımız değil”
“16 Mart 2009 tarihinden bugüne kadar Köyümüze yani Loç’a yapılmak istenen Cide HES Projesine karşı mücadelemiz devam etmektedir.
15 Aralık 2009 tarihinde 233 kişi ile Kastamonu İdare mahkemesine Yürütmeyi durdurma ve ÇED iptal davası açtık.

Mücadelimizde hukukun üstünlüğüne ve yasalarımıza güvendik. Haklı mücadelemizi duyurabilmek için 25 Nisan’da İstanbul Kadıköy’de Yaşam Mitingi, İstanbul’da, Cide de, Kastamonu’da kitlesel basın açıklamaları yaptık. Deremizin başında nöbet tutmak için çadırlar kurduk.

Peki biz Loç’lular yasaya, hukuğa saygı duyar ve çare beklerken Ümran Boru Şirketi olan Orya Enerji neler yaptı?

Dava süreci devam ederken iş makinalarını topraklarımıza soktu.

Şimdiden onbin yetişmiş ağacımızı kesti.

Hiçbir köylüye fikri sorulmadan, haber bile verilmeden acele el koyma adı altında topraklarımız kamulaştırıldı. Ama bize ne bir tebligat yapıldı. Ne de temyiz hakkı verildi.

Kamulaştırma işlem süreci beklenmeden, yani daha tapularımız bizim elimizde iken iş makinaları ile arazilerimize girdiler. Cide Tapu Kadastro müdürlüğüne sorduk. Bu araziler kimin şu an diye? Yanıt geldi. Tapusu sizin elinizde, isterseniz ekip biçebilirsiniz. Tapumuzu göstererek iş makinalarını arazimizden çıkarılmasını istedik. Hakkımızda soruşturma açılan biz olduk.

Köy meramıza şantiye binası yapmak istediler. Arazi köy tüzel kişiliğine ait. Bu arazi köy rızası olmadan kamulaşamaz diyor kanun dedik. Meramıza tonlarca metrekarelerce beton döktüler. Kolluk kuvvetleri tarafından arazimizden kovulan yine biz olduk.

Orman içinden geçen yollarımıza girdiler.Tırlarımız geçecek yol açacağız dediler. Sorduk İl Özel idaresine izinleri yok dediler.Biz sorunca devletin kasasına 56 bin TL yatırdılar.

Şimdi sorduk yine Bayındırlık Bakanlığına. HES’ler için imar planına ihtiyaç varmıdır diye? Yanıt geldi. İmar planı ihtiyacı vardı. Kastamonu
Valiliği’ne sorduk. Orya enerjinin tarafınıza sunulmuş Cide HES ile ilgili bir imar planı var mıdır? Yanıt geldi: Valiliğimize sunulan bir imar planı yoktur. İmar planı olmadan inşaat yapmak suçtur diye Cide Kaymakamlığı’na başvurduk. İnşaatın durması gerekiyor, gerekli işlemleri yapın dedik. Hiçbir hareket olmadı.

Artık yeter diyoruz, yeter! Firmalar enerji elde ediyoruz diye topraklarımız hukuksuzca giriyor, kardeşi kardeşe düşürüyor, yasal işlemleri takip etmeden köylerimizde ellerini kollarını sallayarak çalışıyor. Köylü toprağına sahip çıkmak istediğinde itiliyor, dövülüyor, haklarında soruşturma açılıyor. Bu feryadımızı duysun artık en yetkililerimiz.

Bu feryat yalnızca Cide Loç Halkının değil, vadilerinde HES yapılmak istenen tüm vadilerdeki halkın feryadıdır.

Bizde Loç halkı olarak, Orya Enerji vadimizden çıkıncaya kadar, mahkeme süreci sonuçlanıncaya kadar, firmanın İstanbul’ daki binasının önünde bekleyeceğiz.

Belki soğukta üşüyeceğiz, aç açık kalacağız.Belki de itilip kakılacağız. Ama yılmayacağız. Vadisine sahip çıkmak isteyen her köylü ile birlikte vadimizi geri kazanıncaya kadar bekleyeceğiz. Hergün burada olacağız.”

Loç Vadisi’ne giderek halkın mücadelesine tanık olan ve doğayı, yaşamı, direnişi fotoğraflarla belgelemeye çalışan Tuluğ Ünlütürk’ün foto haberine buradan ulaşabilirsiniz.

(soL-Haber Merkezi)