İzmir Belediyesi'nden fotoğraflara sansür

İzmir'de İFOD'un açtığı sergideki üç fotoğraf hakkında basında çıkan kışkırtıcı haberler üzerine belediye yetkilileri sergiye müdahele ederek üç eseri kaldırdılar. Bunun üzerine İFOD'lu sanatçılar bugün protesto amacıyla sergideki eserleri alarak sergiyi sonlandırdılar.

İzmir'de İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği'nin (İFOD) 3 Ocak 2012 günü İBB İzmir Sanat Merkezi’nde açtığı 18. Geleneksel Sergi'yi sanatçıların eserleri hakkında basında çıkan eleştriler sonucunda üç fotoğraf sergiden derneğin bilgisi dışında çıkartıldı. Serginin bu seneki konusu "AYKIRI" olarak belirlenmişti.

İFOD sanatçıları Salı günü bu üç fotoğrafın İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürü ile Basın Müdürü'nin eserleri uygun bulmadıklarını ve sergiden kaldırdığını belirttiler.

Bunu sansür uygulaması olarak nitelendiren İFOD'lu sanatçılar bu durumu protesto etmek için üzerine Çarşamba günü 12:00'da sergideki eserlerini alarak sergiyi sonlandırdılar.

25 senelik bir dernek olduklarını belirten İFOD Başkanı Beyhan Özdemir daha önce yüzlerce sergi açtıklarını ve dünyanın her yerinde çeşitli fotoğraf sergilerinde yer aldıklarını söyledi. Özdemir, "Biz fotoğraf sanatçıları olarak, hiç bir şekilde din mezhep ayrımı yapmadık zaten yapamayız. Ama fotoğraflardan bazıları birilerinin canını sıkmış. Bu sansür uygulamasını protesto etmek için Kültürpark içinde bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Sanat Merkezi’ndeki ’Aykırı’ sergisinde yer alan fotoğrafları toplama kararı aldık" dedi.

TFSF'den basın açıklaması:
Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu da (TFSF) belediye yetkililerinin uyguladıkları sansür ile ilgili bir basın açıklaması yayınladı.

"Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu kurucu üyelerinden İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği (İFOD)’nin 3 Ocak 2012 günü İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Sanat Merkezi'nde açtığı bu yılki teması "AYKIRI" olan İFOD 18. Geleneksel Sergisi çeşitli basın organlarının asılsız ve kışkırtıcı haberlerine konu olmuştur. Ülkemizde basın özgürlüğünün ne ölçüde yaşanabildiğinin tartışıldığı bir dönemde bizzat basının topluma tahammülsüzlük aşılamaya yönelik haber üretmesi çelişkisini üzüntüyle karşılıyor, ilgili haberleri “üreten” ve yayımlayan gazete ve diğer medya organlarını kamuoyu önünde bu ayıplarıyla baş başa bırakıyoruz. İlgili medya temsilcilerinin bu sorumsuz ve provokatif tavrından daha da üzücü ve çarpıcı olan gelişme ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce gerçekleştirilmiştir.
 
İFOD’un “Aykırı” konulu sergisindeki 3 fotoğraf İFOD yönetimi ve fotoğraf sahiplerine hiçbir resmi bildirim ve açıklamada bulunulmaksızın İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından sergilenmekte oldukları yerden kaldırılarak sansüre uğratılmıştır.
 
Demokrasi, sanatın da içinde bulunduğu tüm anlatım biçimlerine koşulsuz tahammül gerektirir. Sanatın, dünyanın tüm gelişmiş demokrasilerinde farklı düşünmenin ve aykırı olmanın en yüce anlatım biçimi olarak saygı ve ayrıcalık görürken, kültürlerin birlikteliğini temsil eden İzmir’de İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından tabi tutulduğu muamele kabul edilemez ve açıklanamaz.
 
Sanat ve kültürün kendine en özgür yaşam alanını bulduğu kentlerimizden olan İzmir’in çağdaş ve demokrat olma iddiasını taşıyan Büyükşehir Belediyesi, bugün geçmişini, değerlerini ve temsil ettiği dünya görüşünü inkar ederek, toplumumuzun aydınlanmasına karşı duranlarla aynı safa geçmiştir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İFOD 18. Geleneksel Fotoğraf Sergisi’ne yönelik çirkin ve eylemli müdahalesini demokrasi ve çağdaş değerler açısından son derece endişe verici buluyor, bu olayın sorumlularını kınıyoruz.
 
Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu olarak Türkiye’nin dört bir yanındaki derneklerimizle birlikte bu üzücü gelişme karşısında özgür sanatın ve İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği’nin yanında olduğumuzu kamuoyuna saygıyla bildiririz."

TÜRKİYE FOTOĞRAF SANATI FEDERASYONU