İETT yetkilileri hangi toplantıya gitti?

İETT internet sitesinden UITP toplantıları için Tiran’a gittiğini duyurdu, ancak UITP’nin açıklanmış böyle bir programı bulunmuyor.

İETT resmi internet sitesinden Arnavutluk’un başkenti Tiran’da 07- 11 Aralık tarihleri arasında yapılan UITP (Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği) toplantılarına bir heyetle katıldığı duyurdu. Toplantıda İETT’yi temsilen Genel Müdür Yardımcıları Ali Rıza Kiremitci, Mümin Kahveci ve Yapı Tesisleri Daire Başkanı Mustafa Dal’ın bulunduğu belirtildi.

UITP toplantısının konferans mı, kongre mi, sempozyum mu olduğu belirtilmezken “İETT’nin de üyesi olduğu UITP’nin bu yılki toplantıları Arnavutluk’un başkenti Tiran’da yapıldı" ifadesi kullanıldı. Kamunun kaynakları ile gerçekleştirilen yolculuğun UITP’nin programında bulunmaması kuşku uyandırdı.

UITP’nin Aralık ayı programında iki etkinlik bulunuyordu. Bunların birincisi, 30 Kasım-2 Aralık tarihleri arasında Brüksel’de gerçekleştirilen kamu taşımacılığı ile ilgili eğitim programı, diğeri ise 3-4 Aralık tarihlerinde İtalya’nın Palermo kentinde gerçekleştirilen çevre ve sağlık kaygılarını bütünleştirme çalıştayıydı. 2010 için programlanan en erken etkinlik 20-21 Ocak tarihleri arasında Yeni Delhi’de metrobüs üzerine bir sempozyum olacak.

7 Aralık’ta başladığı ve Pazartesi’den Cuma’ya kadar tüm mesai günlerini kapsadığı belirtilen ve UITP’nin programında bulunmayan toplantılara Türkiye ile birlikte Fransa, Belçika, Norveç, Yunanistan gibi birçok Avrupa ülkesinden temsilcilerin katıldığı belirtildi. Ancak toplantılarda yer aldığı belirtilen ülke temsilcilerinin ne görüşleri, ne de fotoğrafları bulunuyordu.

Ziyaret sırasında çekilen fotoğrafların hemen hepsi bahsedildiği gibi Tiran değil, Kosova’nın yeni başkenti Priştine kentine aitti. Bu fotoğraflar arasında ise İETT, Kosova Demokratik Türk Partisi’nden Çevre Bakanı olan Mahir Yağcılar dışında yer alan kişilerin ismini belirtmedi.

İETT kamu kaynakları ile komisyonculuk mu yapıyor?
Güçlü bir heyetle gidildiği belirtilen toplantılarda heyet İETT yetkilileri, İstanbul Özel Halk Otobüsü temsilcileri ve "Bursa ve İzmir’den gelenler" olarak açıklandı. Görüşmeler sırasında metrobüs ve kentkart uygulamalarının tanıtıldığından söz edilmesi kuşkunun Temsa Global ve Türkiye Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB)’ne yönelmesine yol açtı.

Temsa Global, geçtiğimiz Mayıs ayında kendisi gibi TÖHOB’un da Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği’ne üye olmasını sağlamış ve imzaların altıldığı toplantıda hem Temsa'nın Avenue otobüsleri tanıtılmış, hem de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yetkilileri onur konuğu olarak bulunmuşlardı.

Geçtiğimiz ay İstanbul’da metrobüse zam uygulamasının arkasından, Temsa’nın daveti üzerine soluğu Adana’da alan İETT yetkililerinin Kosova ziyaretinin ise otobüs satışı ve hat özelleştirmeleri ile ilgili olduğu düşünülüyor. Balkan ülkelerine dönük ilk ticaretini Arnavutluk’a yapan ve Orsani Travel firmasına Prestij City isimli 6 adet midibüs satan Temsa Global’nın ticaret payını arttırma girişimlerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin aracılık ettiğinden kaygı duyuluyor.

(soL - Haber Merkezi)