İçme suyuna 40 ton benzin karıştı!

NATO boru hattının yırtılması sonucu yarım milyon kişiye içme suyu sağlayan Sapanca Gölü’ne40 ton akaryakıt karıştığı ortaya çıktı.

Sapanca Gölü’nün güneyinden geçen NATO boru hattının kaynak bölgesinde meydana gelen yırtılma sonucu boru hattından sızan 40 ton uçak yakıtının, önce toprağa oradan da Sapanca Gölü’ne su taşıyan Sarp Deresi’ne karıştığı ortaya çıktı.

Gölün, yarım milyon kişiye içme suyu sağlıyor olması, meydana gelebilecek felaketin korkutucu boyutunu gözler önüne seriyor.

Adapazarı Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin rutin kontrollerinde anlaşılan duruma müdahale edildiği belirtiliyor. Sarp Deresi’nin Sapanca Gölü’ne karıştığı yere akaryakıt pedleri ve bariyerler yerleştirildi. Gölün 2 bin metrekarelik bölümü de bariyerlerle çevrildi.

Yetkililer: Tehlike yok
Adapazarı Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Rüstem Keleş, “İçme suyu bakımından herhangi bir sıkıntı yok, vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Buna sebep şu öncelikle bizim su almış olduğumuz noktaya 4 bin 500 metre uzaklıkta bu olay meydana geldi. Sudan daha hafif olduğu için suyun yüzeyinde kaldı ve yüzeyden biz bariyerler vasıtasıyla onu kıyıya taşıdık, içme suyu bakımından risk söz konusu değil” iddiasında bulundu.

NATO hattı işletmesinde korkunç ihmal ihtimali

NATO yakıt boru hattından sızan akaryakıtın önce toprağa, sonra dereye karışması için uzun bir süre geçmiş olması, bu boru hattını işletenlerin ihmalini gündeme getirdi. Keleş, "Bu hattın işletmesinden sorumlu yetkililer kazayı bize zamanında haber vermeleri gerekiyordu. Bu konuda hukuki hakkımızı kullanacağız. Sapanca Gölü, 500 bin kişinin içme suyudur. Burada hiç kimse sorumsuz davranamaz. Böyle bir olay olabilir, eğer bize zamanında haber vermiş olsalardı biz petrol dereye karışmadan bunu önleyebilirdik" şeklinde konuştu.

(soL - Haber Merkezi)