İBB gizli zamma mı hazırlanıyor?

Metrobüse yaptığı yüzde 33’lük zamla halkın tepkisini çeken İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, “herkesin bindiği kadar ödeyeceği” bir sisteme geçmeye hazırlandığı belirtiliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, metrobüs ücretlerinde yeni bir hesabın peşinde. Geçtiğimiz günlerde metrobüs ücretlerine yüzde 33 zam yaparak tam bilet fiyatını 1,50 liradan 2 liraya çıkaran İBB’nin “bindiğin kadar öte” sistemine geçeceği söyleniyor.

Bu sisteme göre metrobüse binerken akbillerden tam yol parası alınacak, fakat metrobüsten inilen durakta akbil tekrar basılarak “gidilmeyen mesafenin” parası akbile geri yüklenecek.

Zammın yapıldığı günden bu yana çeşitli basın organlarında dillendirildiği için İBB’den bilgi verildiği izlenimi uyandıran yeni hesap hakkında belediyenin halen hiçbir açıklama yapmamış olması, “Gizli bir zamma mı hazırlanıyorlar?” sorusunu gündeme getirdi.

Son dönemde özellikle özelleştirilen Türk Telekom’un sıkça başvurduğu bir yöntem olarak yapılan zamlar, kamuoyuna indirim olarak açıklanıyor. En kısa mesafelerde yolculuk ücreti biraz düşük tutulurken, Söğütlüçeşme-Avcılar arası gibi uzun mesafelerde bilet ücretine yeniden zam yapılabileceği düşünülüyor.

Akıllara gelen bir diğer örnek ise, yazın YÖK tarafından açıklanan harç zamları oldu. YÖK'ün yüzde 500'e varan zam açıklamasının ardından okulların kapalı olmasına rağmen birçok kentte üniversite öğrencileri eylemler düzenleyerek tepki göstermiş, ancak Başbakan Erdoğan sonunda daha az bir zam açıklayarak tepkileri sindirmişti.

Metrobüs zammı çok tepki gördü
İBB’nin metrobüse yaptığı zamlar, halktan yoğun tepki görmüş, sol örgütlerin Mecidiyeköy metrobüs durağında yoğunlaşan protestolarına halk geniş destek vermişti. Son olarak Türkiye Komünist Partisi bir açıklama yapmış, “Biz İstanbul Belediyesi'nin bu zamları geri alacağını düşünüyoruz. İstanbul halkının kararlılığı karşısında zamları ‘geri almak’ zorundadırlar” diyerek, zamların geri alınmaması durumunda 5 Aralık’ta Taksim’de büyük bir eylem yapacağını duyurmuştu.

(soL - Haber Merkezi)