Hema termik kent peşinde

Amasra’ya Hema Endüstri tarafından yapılmaya çalışılan termik santral, yöre halkı tarafından tepkiyle karşılanıyor. Hema Endüstri, santral için kömür üretecek sahalarla birlikte 11 bin kişiye istihdam sağlayacağını söyleyerek göz boyamaya çalışıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Hema Endüstri'nin Amasra'da kurmaya çalıştığı termik santral tepkilere yol açıyor. Batı Karadeniz'in en güzel sahil kasabalarından biri olan Amasra'ya termik santral kurmanın büyük bir yanlış olacağına dikkat çekiliyor. Hema Endüstri yetkilileri ise termik santrali, yöredeki taşkömürünü kullanarak yerli kaynakla enerji üreteceklerini söyleyerek savunuyor. Ancak uzmanlar tarafından üç yıldır Hema'nın tek bir parça kömür çıkarmadığına, termik santrali yöreye kolay kabul ettirebilmek için bir aldatmacaya başvurulduğuna dikkat çekiliyor.

İthal kömürle çalışan termik santral olma ihtimali yüksek
Enerji sektörüne "hızlı" giriş yapan gruplardan biri olan Hattat Holding bünyesindeki Hema Endüstri, Amasra'yı karıştırdı. Hema Endüstri, üç yıl önce Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK)'ya ait Amasra B sahasının işletme hakkını 20 yıllığına devraldı. Ardından 2006 yılında bu sahadan çıkarılacak kömürün kullanılacağı bir termik santral yapımı için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'ya lisans başvurusunda bulundu. EPDK, Hema'ya Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu almak koşuluyla 49 yıllık lisans izni verdi. Yöre halkının ve konuyla ilgili kitle örgütlerinin tepkileri nedeniyle ÇED raporu alamayan Hema Endüstri, son aylarda çabalarını yoğunlaştırdı. Bir yandan yöreden çıkarılan taşkömürünün kullanımıyla yerli kaynakla elektrik üretileceği gerekçesi işlenirken bir yandan da şirket 11 bin kişinin istihdam edileceği sözü vererek termik santrale dönük tepkileri azaltmaya çalışıyor.

Konuyla ilgili uzmanlar, Hema Endüstri ile TTK arasındaki anlaşmaya aykırı bir şekilde aradan geçen üç yılda Amasra B sahasının işletilmesi konusunda çok az yol alındığına ve şu ana kadar tek bir parça kömür çıkartılmadığına dikkat çekiyor. Sahanın rezervi konusunda da bir dizi belirsizlik olduğu, TTK tarafından işletilen A sahasından çıkartılan kömür miktarı göz önünde bulundurulduğunda kurulması planlanan termik santrale yetecek kadar kömürün çıkmayabileceği ifade ediliyor. Ayrıca bu sahadan elde edilecek kömürün termik santralde kullanmaya uygun kalori değerinde olup olmadığı da bir başka tartışmalı konu. Hema'nın esas hedefinin limana da yakın olan bir termik santral olduğu, gerektiğinde ya da belki tamamen ithal kömür ile çalıştırılmasının planlandığı düşünülüyor.

Maden Mühendisleri Odası: Hema taahhütlerini yerine getirmedi
TMMOB Maden Mühendisleri Odası (MMO) Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, "Hema Endüstri A.Ş, TTK'dan kiraladığı Amasra B sahasında üretime yönelik taahhütlerini yerine getirmemiştir" dedi. Kaymakçı, Zonguldak Maden Platformu adına yaptığı açıklamada, TTK Genel Müdürlüğü ile Hema Endüstri A.Ş. arasında Amasra B sahasının 20 yıllığına kiralanmasına yönelik 15 Nisan 2005'de sözleşme imzalandığını, firmanın 3 yıla yakın süre geçmesine rağmen işletme projesini bile hazırlatmadığını savundu. Kaymakçı, konunun Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun 2006 raporunda da irdelendiğini kaydetti.

30 yıl için 4 bin yıl feda edilecek
Peyzaj Mimarları Odası'nca hazırlanan raporda, termik santralın kurulmasının Amasra için bir felaket olacağı, santral kurulmasının tarım toprakları, tarla bitkileri, bitki örtüsü, deniz canlılarına zarar vereceği kaydedildi.Kurulacak bir termik santralın çevreci olamayacağı ve 30 yıl ömrü bulunan bir santralın Amasra'nın 4 bin yıllık tarihini feda edeceği vurgulanan raporda, "Karadeniz'de biyolojik yaşamı tehdit edecek, halk sağlığını tehlikeye sokacak, sonuçları yıllarca hissedilecek bu kısa süreli yatırıma 'hayır' denilmelidir" denildi.

Göz boyama
Hema, geçtiğimiz aylarda Amasra B projesi kapsamında sürdürdüğü çalışmalar kapsamında 8 çalışanını göz boyamak için Almanya'ya eğitime gönderdi. Bu haber hem ulusal hem de yerel basında kendine yer bulurken hiç kimse geçtiğimiz yıl, henüz faaliyet geçmemiş sahada yaşamını kaybeden işçiyi hatırlamadı.