Güzel Sanatlar Fakültesi’nde yandaş basına tepki büyüyor

Anadolu Üniversitesi’ne yönelik yandaş basının hedef gösterici tutumu ve baskısı sürerken öğrenciler çeşitli eylemlere hazırlanıyor.

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile ilgili olarak Zaman Gazetesi ve Habervaktim internet haber sitesinde yayınlanan haberler fakülte öğrencilerinin yoğun tepkisini çekti. Son olarak geçtiğimiz gün Habervaktim sitesinde Güzel Sanatlar Fakültesi kantinine konulan panoya yazılanların üzerine haber yapılması bardağı taşıran son damla oldu.

Üniversitede daha önce İletişim Fakültesi’nde geleneksel olarak yapılan kantin partisi bolca abartı unsuru kullanılarak gündeme getirilmişti. Bu haberi yapan kişiler daha sonra Güzel Sanatlar Fakültesi'nde sürekli yapılan bir resim sergisinde sıcak şarap ikram edilmesini de bir önceki haberden kopyala-yapıştır yaparak gündeme getirdiler. Geçtiğimiz gün ise yine fakülte öğrencileri tarafından bir proje için konulduğu öğrenilen panoda yazılanlar Cihan Haber Ajansı’nın ‘gönüllü muhabirlerince’ gözden kaçırılmadı. Yazılanların bir kesitinin fotoğrafını da haberlerine koyan kişiler Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerini hedefe oturttu. Bugün ise söz konusu haber protesto edilerek haber konusu pano öğrenciler tarafından ters çevrildi ve arkasına “önemli olan arkasında ne olduğu” yazıldı.

Görüştüğümüz bazı Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri, son dönemde yaşananları değerlendirdiler. Üniversitedeki yoğun baskı nedeniyle öğrencilerin adlarını değiştirerek sunuyoruz:

“Bunun ucu rektöre ve AKP’ye dayanıyor”
Ahmet: Gelip kimse açılan sergiyle, yapılan işlerle verilen ödüllerle ilgilenmezken habere gelip dağıtılan sıcak şarabı konu etmeleri ilginç. Güzel sanatların üzerine baskı oluşturuluyor. Bizim yaptığımız her eğlence, her etkinlik insanları gerer hale geldi artık. Ne hocalar, ne biz rahat konuşamaz hale geldik. Bu haberi yapan da bu okuldan birisi. Biz ne söyleyeceğimizi, nasıl davranacağımızı bilemiyoruz. Ayrıca sıcak şarap olayı geleneksel bir olay. Her sene olan bir şey. Ben fakülteye geldiğimden beri vardı. Şimdi bu durup dururken niye göze battı. Bu kadar saptırılması çok saçma.

Ayşe: İlk başta bunun değişen rektörle doğrudan alakası olduğunu düşünüyorum çünkü bugüne kadar böyle bir şey çıkmadı da şimdi çıktı. Kimin ne yapmak istediği çok açık ortada. Bu olaylar yüzünden ne şarap, ne de başka bir şey engellenecek değil, hocalarımız da böyle söylüyor. Söz konusu olan aslında şarap, içki veya panoda ne yazdığı değil, bunlar bahane edilerek üniversitenin yapısına müdahale ediliyor. Bu yapılanları AKP’nin üniversiteleri dönüştürme sürecinde atılan adımlardan biri olarak görüyorum. Bunun ucu rektöre ve AKP’ye dayanıyor.”

“Bu adamlara soruyoruz: Siz hiç sergiye gittiniz mi?
Betül: Zaman gazetesi ve habervaktim'de çıkan haberlerin öngördüğü politika ile siyasal iktidarın öngördüğü politika denk düşüyor bence. Bunun adı yobazlıktır, üniversiteleri medreseye dönüştürmektir, akademi mantığından çıkartmaktır. Bu sadece başlı başına alkole karşı olma ya da alkol savunusu meselesi değil, bu adamların neyi niyetlediği önemlidir. Özellikle aydınlığın ve ilericiliğin köreltilmek istendiğini düşünüyorum. Haberlerde yazılan çizilenlerin siyasal iktidarın düşüncesinden, üniversitelerde yapmak istediklerinden bağımsız olduğunu düşünmüyorum. Şunu da söyleyeyim üniversitede ilericiliği, aydınlanmacılığı üniversite kantinlerinde sergilerinde şarap içilmesine indirgemiyoruz. Bu adamların karşı olduğu şey sadece şarap tüketilmesi değil, üniversitelerdeki mantığa karşı bu adamlar. Biz bu adamlara soruyoruz: ‘siz hiç sergiye gittiniz mi?’ Cuma günü 12.30’ta bu soruyu fakülte önünde bir basın açıklaması düzenleyerek tekrar basın önünde soracağız.

Mehmet: Üniversitedeki olay iktidarın planlı uyguladığı bir müdahale bence. İstanbul’daki sanat galerisi olayını da katarak düşünürsek AKP’nin gericileştirme politikası halka daha fazla nüfuz etmeye başladı. Yapılan saldırılar da buraya oturuyor. Gericileştirilen toplumda bu tarz haberlerle hedef gösteriliyoruz. Bu böyle devam ettiği sürece bu saldırılar sonrasında insanlarda farklı bir algı oluşacak, artık planlı bir şekilde değil de insanlar kendiliğinden gelip sanata ve sanatçıya müdahale etmeye başlayacak. İstanbul’daki saldırı ve bugünlerde Güzel Sanatlar üzerinden çıkan haberler bunun bir göstergesi.

Bugün ayranlı parti var
Son olarak öğrenciler bugün fakülte kantininde bir toplantı düzenleyecekler. Toplantının ardından ise Migros önünde alternatif bir parti düzenleyecek olan öğrenciler burada ayran içerek yandaş basını protesto edecek. Konuyla ilgili olarak bir diğer protesto ise Cuma günü 12.30’ta fakülte önünde basın açıklaması şeklinde olacak. Aynı gün saat 16.00’da da yine GSF öğrencileri yandaş basına inat başka bir parti düzenleyecekler.

(soL-Eskişehir)