Güler: Küresel ısınma Karadeniz'e yarayacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, müjde verdi: "Yakın bir gelecekte Karadeniz Bölgesi aşırı sıcaklardan kaçacak olan kişiler için hem sığınak yeri hem de bir yaşam merkezi olacak"

soL (SAMSUN) Karadeniz'i cazibe merkezi yapma iddiasında olan ama bir türlü cazip hale getiremeyen AKP Hükümeti'nin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, umudunu küresel ısınmaya bağladı.

Ordu'nun Fatsa ilçesinde belediyenin yaptığı çalışmaları inceleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, burada yaptığı açıklamada küresel ısınmayla Akdeniz'den Karadeniz'e doğru 350 kilometrelik bir bantın devamlı kuzeye doğru yaklaştığını belirterek, "Belki yakın bir gelecekte Fatsa dahil olmak üzere Karadeniz Bölgesi aşırı sıcaklardan kaçacak olan kişiler için hem sığınak yeri hem de bir yaşam merkezi olacak. Şimdiden Türkiye'nin geleceği burada hazırlanıyor. Turizm açısından bir cazibe merkezi olacak" dedi.

Fatsa'ya HES, Samsun'a termik santral
Bakan Güler, Fatsa Elekçi ve Bolaman ırmaklarında daha önceden hidroelektrik santralleri yapılmasıyla ilgili de, "Hidroelektrik santralleri anlamına gelen HES'ler var. Onlarda büyük bir atılım var. Türkiye'de Karadeniz'in suları da büyük ölçüde boşa akıyordu. Onları şimdi yenilenebilir enerji üretmek üzere devreye alıyoruz. Halkımız için de bir gelir kaynağı. Termik santraller konusunda Fatsa'ya bir müracaat yok. Zonguldak ve Samsun'a var. Buralarda müsait yer yok, olsa tavsiye ederim. Çünkü, termik santraller artık çevreyi kirletmeyen en azından kirlettiği zannedilen tesislerdi. Alınan tedbirlerle yeni teknolojik uygulamalarla çevreyi kirletmiyor" dedi.

"Karadeniz için avantaj olsa da susuzluk bu avantajı yok edecektir"
İTÜ, Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü İklim ve Deniz Bilimleri Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Mehmet Karaca ve Doç. Dr. Ömer Lütfi Şen'in Küresel Isınma : Gerçekler ve Belirsizlikler makalesinde ülkemiz için öngörülen simülasyonlara göre, 2070-2100 yıllarını kapsayan dönem için Türkiye'de sıcaklıkların 2 ile 6 derece arasında yükseleceği, en küçük artışın kış mevsiminde ve en yüksek artışın yaz mevsiminde olacağıdır. Kış ve ilkbahar mevsiminde Akdeniz ve Ege kıyılarında azalma, Karadeniz kıyılarında ise artış tahmin edilmektedir. Yaz mevsiminde önemli bir değişim olmamakla birlikte sonbaharda bütün ülke çapında yağış artışı olacağı öngörülmektedir.

Makaleye göre, ülkemiz için bazı uzmanların sıcaklık artışının turizm sezonunu uzatacağını ve bu yönünün avantaj olacağını belirtseler de, su sıkıntısı dolayısıyla bu avantajın kaybolacağı vurgulanmaktadır. Bu senaryolara göre Karadeniz kıyılarının hem sıcaklıktaki hem de yağıştaki artış dolayısıyla turizm açısından oldukça cazip hale gelebileceğini söylemek mümkün olsa da küresel ısınmanın günümüzde insanlığın karşı karşıya kaldığı en önemli sorunlardan birisi olduğu ve etkileri itibarıyla sınır tanımadığı bilim adamlarınca vurgulanmaktadır