Gökçek ve Akgül amatör kulüpleri sildi

Ankara 19 Mayıs Spor Kompleksi’nde bulunan amatör spor kulüplerinin elektrik ve suyu uzun süredir kesik durumda. GSG müdürü Yunus Akgül’ün “onlar olmadan ne işe yararız?” dediği kulüpler var olma mücadelesi veriyor.

Ankara’da 19 Mayıs Stadyumu yerleşkesi içerisinde yer alan amatör futbol kulüplerine elektrik ve su verilmiyor. Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, geçen ay yaptığı açıklamada daha önce açıkladığı yeni 19 Mayıs Spor Kompleksi projesinde amatör kulüplerin düşünülmediğini belirtmişti. Türkiye’de spor ve altyapı kültürünün en önemli ayaklarından Ankara’daki amatör kulüpler ve genç sporcular, terk edilmiş durumda varlık mücadelesi veriyor.

Amatör kulüplerin barınma ile antrenman ihtiyaçlarının karşılandığı Ankara 19 Mayıs Stadyumu altında yer alan kulüp odalarının elektrik ve suyu verilmiyor. Sporcuların, onlar için elzem olan duş ve temizlik imkânları yok. Karşılaşmalar öncesinde takımlar şarjlı florasan lamba ile maça hazırlanıyor. Takımlar mahalleli dayanışması ya da küçük sponsorluklarla malzeme ihtiyacını karşılamaya çalışıyor. Kendilerine ulaştığımız amatör kulüp yönetici ve sporcuları, belediyenin, kompleksteki amatör spor kulüplerinin elektrik ve suyunu kesmesinin nedeni olarak geçen sene açıklanan yeni 19 Mayıs Spor Kompleksi için alanın boşaltılması girişimlerine işaret ediyor.

Bunu adı yıldırma politikası
Daha önce Ankara Demirspor ‘da antrenörlük yapmış ancak koşulları nedeniyle şu an başka alanda çalışan Mustafa Erol, deneyimlerini aktarırken, buradaki amatör kulüplerin sürülmek istendiğini ve 19 Mayıs Kompleksi'nin boşaltılması çalışmasının başladığına işaret etti. Erol Belediye’nin ve GSGM’nin 19 Mayıs Kompleksi’nin dönüşümü için yaptıkları planın yavaş yavaş gerçekleştiğini şöyle açıkladı: “Şu an itibariyle amatör futbolun geleceğine bakarsanız hiç aydınlık olmadığını görürsünüz. 19 Mayıs Stadyumu’nun 1980 yılından bugüne tek farkı halı sahası dışında gelişen hiçbir şey yok… Daha kötüsü Melih Gökçek burayı da yıkacakmış… Oradaki kulüplerin hepsi kalkacak ve sürülecekmiş. Bunun diğer adı 'yıldırma politikasıdır.'

Uzun bir süredir bu nedenle kulüplere elektrik ve su verilmiyor. Bugüne kadar kapanmış yüzlerce takım var ve kalanların da yarın ne yapacağı belli değil. Bu durumun en büyük örneklerinden biri Altındağ’daki “11 Ateş Spor” takımı… Bir dönem çok güçlü bir kadrosu vardı. Demirspor’la çok çetin maçlar oynuyordu. Çok yetenekli futbolcular çıktı. 11 Ateş şimdi 2. Amatör Küme'de oynuyor, ne seyircisi ne futbolcusu ne de malzemesi kaldı. Orada işi seven birkaç kişi olmasa oda kapanacak.”

Erol, amatör spor kulüplerinin ülke futbol ve genel anlamda spor kültürü açsından önemine değinirken, şu anda profesyonel ligdeki birçok futbolcuya bu kulüplerin kaynaklık ettiğini vurguladı. Erol “amatör” anlayışın da piyasa koşullarından nasibini aldığını ve kısa yoldan para kazanma azminin öne geçtiğini belirtti.

Umut Bulut amatör kulüpte yetişti
Erol şunları söyledi: “Geçmişte ve şu an 19 Mayıs altındaki kulüpler tamamen bitirilmiş durumda. Para yok, malzeme yok suyu elektriği Gökçek kesmiş durumda… Antrenmandan sonra duş alamayan, malzeme bulmakta zorlanan, beslenme düzeni olmayan bir futbolcudan ne bekleyebilirsin? Dolayısıyla o kulüpleri bitirdiler. Parası olan aileler zaten Ankaragücü’ne Gençlerbirliği’ne götürüyor çocuğunu ve üstüne bir ücret ödüyor. Demirspor’da öyle bir şey yoktu. Yetenekliyse gelir karşılığında bir bedel alırdı. Eskiden güçlü iyi sporcu yetiştiren takımlar vardı. Ankara’da örneğin ÇSK, Aydınlıkevler Spor Kulübü, Önderspor, Esnaf Spor… Bugün Umut Bulut İncirlispor’dan yetişmedir. Geçmişte bizden Erhan Namlı, Umut Bozkurt, Erhan Özerler, Haliller, bunlar yetişti. Ama bu dönemde doğal olarak kimse çıkamıyor çıkanlarda şans eseri…

"19 Mayıs eskimiş ve çirkin"
Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, 30 Eylül’de yayımlanan açıklamasında spor politikasının yeni dönemde reklam, pazarlama üzerine olacağını açıklamış, Dünya ve Avrupa şampiyonalarına aday olacaklarını ifade etmişti. Açıklamanın devamında 19 Mayıs Spor Kompleksi projesine de değinen Akgül 19 Mayıs Stadyumu’nun “eskimiş” ve “çirkin” olduğunu söylemişti.

Yeni projede amatör spor branşları yok
Akgül Stadyumun durumunun “son derece iptidai ve çok kötü” olduğunu söylemiş, amatör kulüplerine yeni spor kompleksinde yer vermeyeceklerini de eklemişti. Akgül spor kulüplerinin semtlerde barınacağını ifade etmiş ve kulüpler için farklı modeller düşündüklerini belirtmişti.

Amatör kulüpler olmadan ne işe yararlar?
Spor Kompleksi projesinin açıklandığı 2009 yılından bu yana proje hala yapımı beklerken amatör kulüpler elektrik ve su olmadan turnuvalara katılıyor ve sporcularını geliştirmeye çalışıyor. Ankara’da amatör kulüpler varlık yokluk mücadelesi verirken, kendisiyle çelişen Yunus Akgül’ün şu sözlerini aktarmak yeterli: “Kulüpler olmadıktan sonra GSGM ne işe yarar ki? Dolayısıyla kulüplerimizi her zaman kollamamız ve gözetmemiz gerekiyor.''

Ekin Yılmaz (soL-Spor)