Gökçek gözünü ODTÜ’ye dikti

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, ODTÜ’deki “uygulama imar planı, yapı ruhsatı ve iskan belgesi bulunmayan” binaları yıkacağını iddia etti.

soL (ANKARA) Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in "kaçak yapıların yıkılması" gösterisinden ODTÜ de payını alıyor. Gökçek'in iddiasına göre Türkiye'de ve dünyada saygın bir yere sahip, yakın toplumsal tarihte derin izleri olan, 21 bin öğrencinin öğrenim gördüğü ODTÜ'nün birçok binası, yıkılacaklar listesine giriyor. Bunlar arasında rektörlük binasının, çok sayıda fakültenin ve enstitülerin de aralarında bulunduğu tesisler var.

ODTÜ'ye "kıyak" yapmış!
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin, ODTÜ'deki yapılarla ilgili olarak Çankaya Belediyesi'ne uyarıda bulunduğunu, ancak belediyenin bu konuda gereken işlemleri yapmadığını öne süren Gökçek, Çankaya Belediyesi'nin yetkilerinin artık Büyükşehir'de olduğunu ileri sürdü. "İmar Kanunu ne diyorsa o yapılacak" diyen Gökçek, her davaya bilirkişilik yapan ODTÜ'nün kaçak bina yapmasını anlayabilmenin mümkün olmadığını ifade etti. "Bize yasal planlarını getirselerdi gerekeni yapardık" diyerek, üniversitelere yardımcı olduklarını, ama ODTÜ'nün yasa tanımadığını belirtti.

"Gökçek, yaşadığı eve baksın"
ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü'nde öğretim görevlisi de olan, Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Yrd. Doç. H. Tarık Şengül, Gökçek'in açıklamasına sert tepki göstererek, bu girişimin yıkımların en büyüğü olacağını ifade etti. soL'un konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Şengül, Gökçek'in Ankara'da yıkım yapacaksa buna en önce usulsüz kavşaklardan ve Eskişehir yolundaki kuralsız yapılardan başlaması gerektiğini belirtti. Şengül, "Gitsin belediye başkanlığı yapsın. Bir eğitim kurumunu yıkmak onu aşar" diyerek, Gökçek'in şu anda yaşadığı evin de kamu arazisinden ayrılmış olduğuna dikkat çekti.

TBMM de kaçaktı

TBMM'nin de uzun bir dönem (1937-1997) kaçak yapı olduğunu söyleyen Şengül, kamu binalarının çoğunun aynı durumda olduğunu, ancak Gökçek'in daha önce de ODTÜ'ye özel düşmanlığını gösterdiğini vurguladı. Normal rejimlerde Gökçek'in şu anda görevde olamayacağını, dokunulmazlığı olan ve kamuyu temsil eden bir yöneticinin bu tarz davranışlarda bulunmasının vahametini dile getirdi.

"Büyükşehir'e verecek arazimiz yok!"

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut da, ODTÜ'deki "kaçak yapı" iddialarıyla ilgili olarak şunları söyledi: "Türkiye bir hukuk devleti. Mahkemeye gideceğiz, belgelerle göstereceğiz. Biz yıllardır Büyükşehir Belediyesi'nin onaylarını almışız, Çankaya Belediyesi ile işlem yürüyor ve bitirme aşamasındayken bu çıkıyor... Görüntüye bakarsanız, Büyükşehir Belediyesi şunu yapmaya çalışıyor: Çankaya Belediyesi ve ODTÜ işi bitirmesin de Büyükşehir'e mahkûm kalsın, Büyükşehir de imar karşılığında ODTÜ'den büyük bir arazi koparsın. Bizim, öyle verecek bir arazimiz yok, çünkü ODTÜ'nün arazisi büyük oranda orman olarak tescilli ve aynı zamanda birinci derece doğal SİT alanı."