Gezi Parkı'nda yapılan "budama" değil katliam!

Taksim Gezi Parkı’nda bir gecede yapılan “ağaç budaması” vatandaşların tepkisini çekerken, Peyzaj Mimarları Odası bir basın açıklaması yaparak, yapılanın bir budama işlemi değil canlı katliamı olduğunu söyledi.

Taksim Gezi Parkı'nda bulunan ağaçlara budama adı altında katliam yapıldı. Parktaki ağaçların daha önce kırmızı boyalarla işaretlenmesi tepkilere neden olurken, Taksim projesi kapsamında Topçu Kışlası’nın yeniden yapılması için parktaki ağaçların kesilmek istenmesine meslek odaları, akademisyenler, sanatçılar sert tepki göstermişti.

İBB Park ve Bahçeler Müdürlüğü Beyoğlu Bölge Şefliği ise ağaçların işaretlenmesinin bilgileri dahilinde olmadığı ve Gezi Parkı’nda ağaç kesiminin söz konusu olmadığını söylemişti. Ancak budamanın bir gecede ve ağaçlara büyük zarar verecek şekilde usulüne uygun olmadan yapılması budamanın projenin önünü açmak için yapıldığı yorumlarına neden oldu.

"Budama değil canlı katliamı"
Peyzaj Mimarları Odası tarafından budama işlemiyle ilgili bir basın açıklaması yapılarak Taksim Gezi Parkı'nın, son yıllarda yerine yapılması planlanan Topçu Kışlası ile gündemde olması ve bu yılın ocak ayından itibaren park içerisindeki ağaçların işaretlenmeye başlanması nedeniyle Oda tarafından yakından takip edilen bir kamusal alan olduğu belirtildi.

İşaretlenmiş ağaçlardan bazılarının 19 Temmuz'da kök boğazından yaklaşık 2–2,5 metre üzerinden hiçbir dal kalmayacak şekilde kesildiğinin tespit edildiği söylenen açıklamadan, ''Taksim Gezi Parkı'ndaki ağaç kesme çalışmaları kısmi budama değil, birer canlı katliamıdır'' denildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin konuya ilişkin ''rüzgar sebebiyle kırılan dalları düzeltme, kesim ve budama çalışmaları yapıldığı'' şeklinde duyuru yaptığı hatırlatılan açıklamada, ''Ancak söz konusu ağaç kesimleri, ağaçların canlı yaşamına yüzde 100 zarar verecek, doğal formlarını ve canlı yaşamına olan katkılarını büyük bir ölçüde yok etmeye yönelik gerçekleştirilmiştir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bu çalışmaya devam edilip edilmeyeceğini açıklamasını istiyoruz'' ifadesine yer verildi.

(soL-Haber Merkezi)