Fındıklı halkı suyuna sahip çıkıyor

Fındıklı’da yapılmak istenen HES bilgilendirme toplantısı, yöre köylerinden vatandaşların tepkileri üzerine yapılamadı.

soL (HABER MERKEZİ) Rize'nin Fındıklı ilçesi'ne bağlı Yaylacılar Köyü'nde hidroelektrik santralleri (HES) ile ilgili yapılan bilgilendirme toplantısı, vatandaşların tepkileri üzerine tamamlanamadan ertelendi. Yüzlerce kişi köy meydanında toplanırken "Deremizi satanı biz de satarız" şeklinde slogan attılar.

Fındıklı'nın Arılı Vadisi'nde yapılması planlanan Çatak Regülatörü ve HES Beton Tesisi ile kırma, yıkama ve eleme tesisi konusunda Yaylacılar köyü meydanında ''ÇED Sürecine Halkın Katılımı ve Bilgilendirilmesi'' toplantısı düzenlenmek istenirken toplantıya İl Çevre ve Orman Müdürü Sabit Kandemir, projenin yapımını üstlenen firma yetkilileri, ÇED raporunu hazırlayan firma yetkilileri ile Fındıklı Dereleri Koruma Platformu Sözcüsü Avni Ertaş, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. Toplantıda açılış konuşmasını yapmak üzere söz alan İl Çevre ve Orman Müdürü Kandemir vatandaşların tepki ve protestoları üzerine konuşmasını yapamazken, yüzlerce kişi sloganlarıyla Kandemir'i protesto etti.

Köy muhtarlarının ve Fındıklı Dereleri Koruma Platformu'nun çağrısı ile biraraya gelen vatandaşlar, vatandaşlara dağıtılmak üzere şirket yetkilileri tarafından hazırlanan HES'lerle ilgili bilgi içeren dosyaları yaktı. Yaşanan protesto üzerine toplantı yapılamazken, yetkililer ''Toplantı şiddetli tepki üzerine yapılamamıştır'' şeklinde tutanak tutarak toplantının 21 Temmuzda yeniden yapılmasını kararlaştırdılar.

"Suyumuz için gelenlere bir kez daha düşüncemizi aktarmış olduk"
Yetkililerin köyden ayrılmasından sonra halka seslenen Fındıklı Dereleri Korunma Platformu Sözcüsü Hüseyin Acar, "Derelerimizi sattırmamak adına gösterdiğiniz direnç için hepinizi kutluyorum. Bu kararlılığımızla derelerimize sahip çıkmaya devam etmeliyiz" dedi. Acar kendilerine rağmen projeleri hayata geçiremeyeceklerini söylerken, "Bugün burada toplanan 1000 kişi proje hakkında düşüncesini açıkça ortaya koymuştur. Suyumuz için gelenlere bir kez daha düşüncemizi aktarmış olduk" şeklinde konuştu. Acar sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün gittiler ama tekrar gelecekler. Biz hazırlıklı olmalıyız. Suyumuzu vermemek için mücadele devam etmeliyiz. Bu anlamda 21 Temmuz'da Gürsü köyüne gelecekleri de aynı coşku ve kararlılıkla karşılamalıyız"

Fındıklı Dereleri Koruma Platformu Sözcüsü Avni Ertaş ise, sularını satın almak isteyenlere karşı hak ettikleri gibi davranmasını bildiklerini söylerken, bu kişilerin tekrar gelmeleri halinde aynı tepkiyi göstereceklerini söyledi. Yöre köylerinden vatandaşlar da, köylerinde HES istemediklerini ifade ederken, bu uğurda her türlü mücadeleye hazır olduklarını vurguladılar.