Fidel'in 83. doğumgünü Ankara'da kutlandı

Fidel Castro’nun 83. doğum günü Ankara NHKM'de yapılan etkinlikle kutlandı. Etkinlikte bir konuşma yapan Küba Büyükelçisi Ernesto Gomez Abascal, Castro ile ilgili anılarını paylaştı.

Küba devriminin efsanevi lideri Fidel Castro’nun 83. doğum günü Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde (NHKM) yapılan bir etkinlikle kutlandı. Jose Marti Küba Dostluk Derneği tarafından düzenlenen etkinliğe katılan Küba Cumhuriyeti Büyükelçisi Ernesto Gomez Abascal, bazı anılarını paylaştı.

Abascal, Fidel Castro’yu ilk kez emperyalizm yanlısı kanlı Batista diktatörlüğünün yıkılmasının ardından, 1959 yılının ilk haftalarında Havana’da gerçekleştirilen kitlesel eylemlerin birinde gördüğünü, onu Küba devrimi tarihi ile özdeşleşmiş olan adeta “mitolojik bir şahsiyet” olarak algıladığını 1960’da fabrikadaki çalışıp üniversitedeki akşam derslerine katıldığı sırada Castro’yu sık sık görmeye başladığını anlattı.

Mart 2003’de Irak’a büyükelçi olarak atanan ve bu dönemdeki anılarını “Bağdat Görevi” adlı bir kitapta toplayan Abascal, ABD’nin Irak’a yasadışı olarak saldırı başlatma kararı karşısında, Küba hükümetinin durumu protesto ederek kardeş Arap halkıyla dayanışma göstermek üzere elçilik görevlilerini Bağdat'ta tutma kararı aldığını anlattı ve şöyle konuştu:

“ABD tarafından ilk saldırıların başlamasının ardından Fidel durumumuzu ve detayları sormak üzere telefonla aramıştı. Bugün kahvaltıda ne yediniz diye sordu. ‘Yoğurt yapmasını biliyor musun’ sorusunun akabinde bir de tarif verdi. Yankilerin ileri dinleme ve şifre çözme sistemlerinin, Fidel’in Bağdat’taki Büyükelçisine ilettiği gizli talimatları çözümleyebilmek için epey vakit harcadığını düşünüyorum! Bununu yanında, bu telefon konuşmalarının genel özelliğini dostane ve hatta babacan tavrı belirlemekteydi.

“83. doğum gününde Fidel’i, José Martí’nin sözleriyle, saygıyla anıyorum: ‘Namussuz insanlar çok olduğunda, daima birçok insanın namusunu yüreğinde taşıyacak başka insanlar da olacaktır. Bu insanlar, halklarının özgürlüklerini ve namusunu ellerinden alanlara karşı tüm güçleriyle ayaklanan insanlardır. Bu insanlarla binlerce kişi gider, tüm bir halk gider, insan şerefi gider. Bu insanlar kutsaldır.”

Konuşmanın ardından Fidel için hazırlanan doğum günü pastası kesildi ve etkinliği izleyen Ankaralılara Küba’nın geleneksel içkisi olan mojito ikram edildi. Ankara’da bulunan Kübalılar ile Türkiye’de Fidel ismini taşıyan kişilerin de katıldığı etkinlik, “En büyük başarı hayatta kalmaktır” adlı belgesel filmin izlenmesi ile sona erdi.

(soL-Ankara)