Fethullahçı başkan rüşvet tutuklusu

Fethullahçı olarak bilinen TAGİD Yönetim Kurulu Başkanı Talat Kılıç, rüşvet nedeniyle tutuklandı. Aynı gece yerel basını toplayan TASİAD, basın bayramını altı gün öncesinde kutlamaya karar verdi! Bu yemek sonrasında, tutuklama haberi basında yer almadı.

soL (ÇORLU) Fethullahçı olarak bilinen TUSKON'un (Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu) Çorlu'daki kolu TAGİD'in (Trakya Aktif Genç İşadamları Derneği) başı, rüşvet tutuklamalarıyla dertte. En son TAGİD Yönetim Kurulu Başkanı Talat Kılıç, geçtiğimiz hafta Cuma günü rüşvet zannıyla gözaltına alındı ve tutuklanarak Tekirdağ Kapalı Cezaevi'ne gönderildi. Kılıç ile birlikte son iki ayda TAGİD üyesi olup da rüşvetten tutuklanan kişi sayısı üçe çıktı.

Çorlu Jandarma Komutanlığı'nın altı aylık teknik takip sonucunda, 28 Nisan 2008'de başlattığı rüşvet operasyonu Talat Kılıç'ın tutuklanmasıyla birlikte yeni bir aşamaya ulaşmış oldu. Operasyonun ilk adımında Çorlu Vergi Dairesi Müdürü Çetin Adıgüzel ve 15 kişi gözaltına alınmıştı. Adıgüzel'in de aralarında bulunduğu dört kişi hâlâ Tekirdağ Kapalı Cezaevi'nde bulunuyor.

İlk dalganın ardından ise operasyonlar bu defa Çorlu Emniyet Müdürlüğü eliyle yürütülmeye başlandı. Çorlu Tarım Müdürü, Çorlu Tapu Sicil Müdürü dahil ilçedeki hemen her kuruma uzanan operasyonlara, 20 Haziran tarihinde Çorlu Belediye Başkanı Altan Ersin ve bazı belediye görevlileri de dahil edilmişti. http://haber.sol.org.tr/devlet_ve_siyaset/441.html

Vergi Dairesi soruşturması ise ilk tutuklamalardan yaklaşık üç ay sonra derinleştirildi. Geçtiğimiz hafta Perşembe günü Çorlu Özel Şifa Hastanesi sahibi Cenap Özkara ve ortağı Doğan Mermi ile birlikte mali müşavir Hikmet Düzgören de rüşvet suçlamasıyla tutuklandı. Hemen ertesi günü ise TAGİD Yönetim Kurulu Başkanı ve Kılıçoğlu Group isimli şirketin ortağı Talat Kılıç aynı isnatla cezaevine konuldu. İki günde gerçekleşen dört tutuklamanın Çorlu eski Vergi Dairesi Müdürü Çetin Adıgüzel'in telefon kayıtlarına dayandığı belirtiliyor.

Rüşvet operasyonu kapsamında Haziran 2008 başında tutuklanan Şemsi Gayrimenkul'un sahibi Şemsi Turan ve 17 Temmuz günü tutuklanan Özel Şifa Hastanesi ortağı Doğan Mermi TAGİD üyesiydi. Sözkonusu derneğin rüşvet tutuklusu sayısı, soL muhabirinin tespitlerine göre, Yönetim Kurulu Başkanı Talat Kılıç ile birlikte üçe çıkmış oldu.

Öte yandan Talat Kılıç'ın tutuklanma haberi ilginç bir biçimde yerel basın ve ulusal haber ajanslarının bölge muhabirleri tarafından "perdelendi". Örneğin Kılıç'ın tutukluluk haberi Zaman gazetesinin internet sitesinde TAGİD'deki görevi belirtilmeksizin yer alırken, aynı gruba ait Cihan Haber Ajansı (CHA) haberi abonelerine geçmeyi "uygun bulmadı".

Başka hiçbir yerel gazete ve haber ajansı Kılıç'ın tutuklanmasını duyurmazken, gözlemciler bunu yerel muhabirler içindeki Fetullahçı kadrolaşmaya bağlıyorlar. Geçtiğimiz günlerde Anadolu Ajansı Tekirdağ muhabirliğine eski Zaman ve CHA muhabiri bir kişinin atanmış olması, ulusal basın organlarına haber aktarımının "tekelleştirildiği" iddialarını güçlendiriyor. Yerel gözlemciler Fethullahçı örgütlenmenin bu tekelleşme sayesinde "beğenmediği" haberleri "perdeleyebildiğini" veya "filtreleyerek iletebildiğini" vurguluyorlar.

Bir yemeğe...
Talat Kılıç'ın tutuklandığı günün gecesi bir başka ilginç olay daha meydana geldi. TUSKON'un bu defa Tekirdağ kolu TASİAD (Tekirdağ Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği) 24 Temmuz'daki Basın Bayramı'nı altı gün önceden kutlamaya karar verdi. TASİAD ilde görev yapan gazeteci ve muhabirlere bir yemek verdi. Yapılan resmi açıklamaya göre de yemek sonunda yerel muhabirlere "çeşitli hediyeler" takdim edildi. Kılıç'ın tutuklanması, ismi açıklanmayan gazetecilere yemek verilmesi ve tutuklama haberinin yerel/ulusal medyaya yansımaması gibi gelişmelerin üst üste gelmesi fazlasıyla dikkat çekti.