Fener-Balat yağmasına tepki artıyor

Fener-Balat-Ayvansaray bölgesinde uygulanmak istenen kentsel dönüşüm yağmasına karşı vatandaşların tepkisi artıyor.

Fatih Belediyesi’nin Fener Balat Ayvansaray bölgesini dahil ettiği kentsel yağma projesine bölge halkından tepkiler artarak sürtüyor. En son evlerine astıkları “Evlerimize Dokunma” afişlerinin belediye zabıtaları ve itfaiyeleri tarafından kaldırılmasının ardından tekrar ev ve işyerlerine pankartlar asan bölge halkı, Fener Balat Ayvansaray Mülk Sahiplerini Koruma Derneği (FEBAYDER) önünde bir araya gelerek yaşam alanlarını yıktırmayacaklarını haykırdılar.

“Donkişot yel değirmenleriyle, Demir halkla savaşıyor”
“Tarihe saygı, talana hayır” , “Balat’ ı Fener’ i soydurmayacağız”, “Ranta, talana hayır” , “Evime dokunan eller kırılsın” sloganlarıyla tepkilerini gösteren bölge halkı adına basın açıklaması yapan FEBAYDER Başkanı Hasan Acar, “Donkişot’un yel değirmenleriyle savaştığını herkes bilir. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de aynen Donkişot gibi Fener-Balat-Ayvansaray halkının “Evlerimize Dokunma” yazılı afişine savaş açmış durumdadır. Ama aralarında önemli bir fark var. Donkişot halktan biridir ve kötülere karşı savaş açmıştır. Mustafa Demir ise halkın oylarıyla seçilmiş, halkı temsil etmesi gereken biri iken kötülerle bir olup halka karşı savaş açmıştır” dedi.

Fatih Belediyesi’nin asılan afişlerden ötürü bölgede terör estirildiğini, afişleri astırmamak için gerekli izni vermediğini ve ceza yağdırma tehditlerinde bulunduğunu ifade eden Acar, “Afişlerimizi yasal yollardan asmak için tekrar izin almanın yollarını aradık. Mustafa Demir, ‘bu izni size verdirtmeyeceğim ve o afişleri de astırtmayacağım’ diyerek garip ve zorba bir tutum içine girmiştir” şeklinde konuştu.

Bölgede bir çok evin duvarında, penceresinde asılan “Evime Dokunma” ve “İşyerime Dokunma” yazılı pankartların Fatih Belediyesi’ne bölge halkından cevap olarak nitelendiren Acar, “Belediye Başkanı’ nın pankartların yenisini de asmamızı engelleyen anti-demokratik tutumuna karşı halkımızın en demokratik tepkisidir” dedi. Acar sözlerini, “Fatih Belediyesi’ nin bizi buradan sürmesine izin vermeyeceğiz. Bizi süremezsiniz TOKİ konutlarına, bizi tıkamazsınız o ruhsuz duvarların arasına. Evlerimiz bizimdir, yıkamazsınız evlerimizi” şeklinde sürdürürken, barınma hakkının en temel insan hakkı olduğunu ve bunu ellerinden alamayacaklarını vurguladı.

Demir'den basın mensuplarına davet
Eylem süresince fotoğraf ve görüntü alarak orada bulunan ve basın açıklamasının ardından basın mensuplarının yanına gelen Fatih Belediyesi Basın Bürosu temsilcileri, Belediye Başkanı Demir’in, konuya dair açıklama yapacağını bu sebeple kendilerine belediyeye gelmeleri gerektiğini söylediler.

Konuya dair yapacağı açıklama için Fatih Belediyesi’ne giden basın mensuplarını karşılayan Belediye Başkanı Demir, bölge halkının kandırıldığını aslında çok güzel şeyler yapacaklarını, doğru anlaşılmadıklarını iddia etti. Yaklaşık yarım saat süren ve sorulan sorulara yetersiz yanıtlar veren Demir’in açıklamasından basın mensuplarının tatmin etmezken, Fatih Belediyesi’nin hazırladığı “Fener-Balat-Ayvansaray Kentsel Dönüşüm” ismindeki CD’ler basın mensuplarına dağıtıldı.

(soL-İstanbul)