Erdoğan'ın "çılgın projesi" nedir?

Hıncal Uluç dünkü köşesini Erdoğan’ın “çılgın fikirlerine” ayırdı. Erdoğan’ın kendisini telefonla arayarak paylaştığı fikir, sanat camiasına hiç de yabancı değil: AKM’ye kazma vurmak!

Sabah gazetesi yazarı Hıncal Uluç, dünkü köşesinde Erdoğan’ın “çılgın fikirlerini” okurlarıyla paylaştı. Uluç, Erdoğan'la yaptıkları telefon görüşmesinde İstanbul'a dair konuştuklarını aktardı.

Uluç’un “çılgın proje” olarak nitelendirdiği projeyi Erdoğan yaptıkları telefon görüşmesinde şu sözlerle anlattı:

“İstanbul Belediye Başkanı olduğum günden beri içimde olan, içimde kalan bir proje var. Onu işleme koyacağız. Taksim Meydanı'nda trafik yer altına alınacak. Bu meydan eski Taksim Gezisi gibi tamamen yayalara açılacak. Çok yetersiz AKM binası yıkılacak. Mevcut otopark da yer altına ineceğinden, o arsa da bina arsasına eklenecek ve bir mimari yarışma ile İstanbul'a, o Taksim Meydanı ile bütünleşmiş, kent simgesi bir Atatürk Kültür Merkezi yapılacak. Sadece temsil geceleri kapı açan değil, 24 saat canlı olan bir Merkez... Şimdi bu planı gerçekleştirmek için kolları sıvamışken, mevcut binaya 'Tadilat' diye, 70 trilyon (Yani yeni lira ile milyon) yatırmanın âlemi yok... Kazmayı vurduğumuz anda, iki yılda kapıları açarız.”

İstanbul’un simgelerinden olan AKM’yi yıkma planını “İstanbul konusunda bugüne kadar duyduğum en çılgın proje” sözleriyle değerlendiren Uluç, yazısını Erdoğan’ı projesi dünya kamuoyuna açıklamaya davet ederek bitiriyor.

Hedefte başka yerler mi var?
Erdoğan, AKP İl Başkanları toplantısında, Sabah yazarı Hıncal Uluç’a telefonda anlattığı “çılgın projesine” değindi, ancak bu projenin kapsamını açıklamadı. Projenin AKM’nin yıkılmasıyla ilgili olduğuna yönelik iddialara karşılık Erdoğan, "O farklı bir proje. Bunların bahsettiği alanların tamamen dışında. İnşallah onu da açıklama zamanı gelecek. Şu anda çalışmalarımız sürüyor” sözleriyle hedeflerinde İstanbul’un başka bir kültürel mirası olduğunun sinyalini verdi.

İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş bir süre önce Habertürk TV’de Ceren Akdağ Şahin’in programına katılmış ve iki farklı projeden söz etmişti. Bu projelerden birincisini, iki yakayı teleferikle birleştirmek oluşturuyor. İkinci “çılgın proje” ise İstanbul’un her iki yakasına da Dubai’deki örneklere benzer yapay adalar inşa edilmesi. Topbaş adalardan birini Küçükçekmece’ye, diğerini ise Maltepe ile Kartal arasına inşa etmeyi planladıklarını söylemişti.

Topbaş’ın anlattığı “yapay ada projesi”, Erdoğan’ın Dubai dönüşü yaptığı benzer açıklamaları akıllara getirdi. Erdoğan, geçtiğimiz dönemde Dubai’ye yaptığı bir ziyaret dönüşü, uçaktaki gazetecilere turizm ve eğlence merkezi olarak Dubai’nin ünlü Palmiye Adası’nı örnek göstermişti. Erdoğan, “Denizi doldurmak, yeni fırsatlar yaratıyor” sözleriyle yapay ada projesini övmüştü.

Milliyet gazetesinin olası bir “çılgın projeye” dair görüşlerini aldığı mimarlar farklı tahminler bulundu. Ahmet Vefik Alp projenin depreme hazırlıkla ilgili olabileceğine dair iyimser bir tahminde bulunurken, Oktay Ekinci “Taksim’de gündeme getirilen AKM’yi yıkıp onun yerine alışveriş merkezi ile otel içeren bir bina tasarlıyorlardı. Çılgın bir proje olarak lanse edilmişti. Benim aklıma bu proje geliyor, başkası gelmiyor” diyerek Uluç’un iddiasını destekleyen bir görüş bildirdi.

(soL - Haber Merkezi)