Düşük gelir yüksek Hepatit B riski getiriyor

Manisa Devlet Hastanesi’nde yapılan araştırmaya göre, düşük sosyo-ekonomik ortamda yaşayan çocuklarla, kitlesel aşılama uygulaması öncesi doğan çocuklar daha yüksek Hepatit B riski taşıyor.

Manisa Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü tarafından hazırlanan araştırma ile ilgili hastanenin seminer salonunda düzenlenen toplantıda konuşan Doç. Dr. Selma Tosun, Manisa'daki ilköğretim öğrencilerinde (B) tipi sarılık hastalığından korunmak için yapılan Hepatit B aşısının koruyuculuğuyla, aşılama sonuçlarının çocuklar ve ailelerinin sosyo-ekonomik düzeyiyle ilişkisinin araştırıldığını söyledi.

Araştırmanın 1504 çocuktan alınan kan örneklerinin incelenmesi ile yapıldığını, 19’unda B tipi hepatit tespit edildiğini kaydeden Tosun, “ Bu çocuklardan 1'i üst, 4'ü orta, 14'ü ise alt sosyo-ekonomik düzeye ait yerleşim bölgelerinde yaşamaktadır. Taşıyıcı çocukların dağılımı ise 1996 doğumlu 5, 1997 doğumlu 6, 1998 doğumlu 5, 1999 doğumlu 3 çocuk olarak belirlenmiştir. Buna göre (B) tipi sarılık hastalığına duyarlı olma açısından, kitlesel aşı uygulamasının başladığını 1998 öncesi doğmuş olmak, aşı uygulamasının başladığı dönem ve sonrasında doğmuş olmaya göre 4.01 kat, düşük sosyo-ekonomik düzeyde olmak orta veya yüksek sosyo-ekonomik düzeyde yaşıyor olmaya göre 4.25 kat riskli bulunmuştur” dedi.

Göçle gelenlerde Hepatit B virüsü enfeksiyonu daha fazla
Araştırma yapan ekipte yer alan Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Gastroenteroloji Bölümünden Prof. Dr. Erhun Kasırga ise, Manisa’nın Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan çok fazla göç aldığını belirtti.

Kasırga, bu aileler hakkında yaptığı değerlendirmede, ''Bu ailelerin sosyo-ekonomik durumu da orta ve düşük seviyeden oluşuyor. Özellikle bu guruptaki ailelerde Hepatit B virüsü enfeksiyonu daha fazla olduğu ve aşılamayla ilgili sonuçlar açısından değerlendirdiğimizde de bu gruptaki çocuklarda daha fazla miktarda virüse karşı bağışıklık oluşmadığı görülüyor. Bu çeşitli nedenlerden kaynaklanmış olabilir. Bunlardan biri, aşılamanın doğumdan sonra yapılmamış olması, aşının etkisinin tam olarak sağlanamamış olması olabilir. Ama, sebep ne olursa olsun çarpıcı olan sonuç şu, bu gruplara daha fazla itina göstermemiz gerekir” ifadelerini kullandı.

Söz konusu araştırmanın, 1 – 4 Nisan tarihlerinde Antalya’da yapılan 10. Ulusal Viral Hepatit Kongresi kapsamında düzenlenen ''Viral Hepatit Araştırma Teşvik Yarışması''nda en iyi ilk üç araştırma arasında yer alması sebebiyle Manisa İl Sağlık Müdürü Ziya Tay, ekiptekilere çiçek ve başarı plaketi verdi.

(soL – Haber Merkezi)