Dicle Üniversitesi'nde cemaatleşmeye tepki

Önceki genel seçimlerde AKP’den milletvekili adayı olan ve sonraki yıl yapılan rektörlük seçimlerinde sıralamada üçüncü olmasına rağmen Dicle Üniversitesi’ne rektör olan Saraç, üniversiteyi “cemaatler koalisyonu” haline getirmekle suçlanıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Diyarbakır'da bulunan çeşitli kitle örgütleri ve sendikalar tarafından kurulan ''Dicle Üniversitesi'ni İzleme Komisyonu'' üniversite rektörü Prof.Dr. Ayşegül Jale Saraç'ın üniversiteyi cemaatler koalisyonu haline getirdiğini söylerek tepki gösterdi.

Diyarbakır Tabip Odası, Baro, Diş ve Veteriner Hekimleri ve Eczacılar, Ticaret ve Sanayi Odası ile SES ve Eğitim Sen Diyarbakır şubeleri Tıp Fakültesi Dekanlığı önünde ortak basın açıklaması yaparak üniversitede yaşanan cemaatleşmeye dikkat çekti. Yapılan açıklamayı grup adına Tabip Odası Başkanı Selçuk Mızraklı okurken, üniversitelerin bilimsel çalışmaların yapıldığı, bu bilginin yeni kuşaklara aktarıldığı ve bilimsel birikimin toplumla paylaşıldığı alanlar olduğunu söyleyen Mızraklı, Dicle Üniversitesin'nin Türkiye'nin ilk üniversitelerinden biri olmasına rağmen bilimsel üretkenlik ve kente katması beklenen sosyal, kültürel ve ekonomik dinamizm açısından geri bir durumda olduğunu ifade etti.

"Herkesi kucaklayacaktı..."
Mızraklı üniversite rektörü Saraç'ın, seçim bildirgesinde herkesi kucaklayan, bilimselliği ve liyakatı esas alan bir yönetim sergileyeceğini taahhüt ettiğini söylerken, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Üniversite huzursuz ve yaşanmaz bir yer haline gelmiştir. Üniversiteyi feth etme mantığıyla hareket ederek, tüm yöneticileri değiştirmiş, hatta çaycıları bile değiştirmeye kadar vardırmıştır. Yükseköğretim Kanunu'nun 39. maddesi yok sayılarak, Kuzey Irak'taki Erbil-Işık Üniversitesi'ne Dicle Üniversitesi'nden bir öğretim üyesi rektör olarak atanmıştır. Bu kişi halen DÜ Tıp Fakültesi'nden maaş almaya devam ediyor. Bu sorunları kapsayan bir rapor hazırlandı. Rapor, rektörlüğe verildi. Ayrıca, ilgili kişi, kurum ve kuruluşlara gönderilecek.''

Mızraklı, yaptığı açıklamada Saraç'ın 2007 seçimlerinde AKP Milletvekili adayı olduğunu ve sadece öğretim üyelerinin katılabildiği rektörlük seçiminde 112 oyla 3'üncü sırada yeralmasına rağmen rektör atandığını hatırlatırken, oluşturdukları komisyonun periyodik olarak değerlendirme yapacağını ifade etti. Komisyon adına yapılan açıklama şu sözlerle son buldu: "Rektörün verdiği vaatleri gerçekleştirmeye davet ediyoruz. Aksi takdirde bu yaşanan olumsuzluklara sessiz kalmayacağımızı, bu durumu değiştirmek için üzerimize düşen toplumsal rolü oynayacağımızı, gerektiğinde her türlü yasal ve demokratik yollarla tepkimizi ortaya koyacağımızı ve üniversitemize sahip çıkacağımızı kamuoyuna duyurmayı bir görev biliyoruz.