Devrimci Gençlik Köprüsü açıldı

1969’da devrimci gençlik mücadelesinin sonucu olarak kurulan ve 1999’da yıkılan Devrimci Gençlik Köprüsü yeniden yapılarak açıldı.

Zap Köprüsü üzerine 1969 yılında gençler tarafından yapılan, 1999 yılında bombalanarak yıkılan Devrimci Gençlik Köprüsü yaklaşık 1,5 aylık çalışmadan sonra tekrar yapılarak açıldı.

Devrimci Gençlik Köprüsü'nün açılışı için Hakkâri'ye giden sanatçı, yazar, aydınlar önce Geçitli (Peyanis) Köyü'ne giderek açlık grevine başlayan aileleri ziyaret ettiler. Ziyarete gidenler arasında yer alan Cezmi Ersöz, İlkay Akkaya, Gülten Madenli, Muzaffer Özdemir, Mazlum Çimen, Nur Sürer, Rojda, Suavi, Burhan Berken, Kahraman Eroğlu, Ragıp Zarakolu, İhsan Colemergî, Hulusi Zeyben, Hivron, BDP Hakkâri Milletvekili Hamit Geylani, BDP İl Başkanvekili Orhan Koparan, Hakkâri Belediye Başkanvekili Abdullah Kılıç, İl genel meclis üyeleri, KESK Hakkâri Şubeler Platformu üyeleri vatandaşlara başsağlığı dileyerek olayı kınadıklarını dile getirdiler.

Heyet daha sonra Gençlik Köprüsü'nün açılışına katılmak için köyden ayrıldı. Hakkari'de Zap Suyu üzerine 1969 yılında solcu üniversite öğrencileri tarafından yapılan, 1999'da bombalanarak yıkılan Deniz Gezmiş Köprüsü olarak da bilinen Devrimci Gençlik Köprüsü’nün yapımı yaklaşık 1,5 ay sürdü. Yaklaşık 70 metre uzunluğunda ve 2.5 metre genişliğindeki köprünün açılışı BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani, sanatçılar, aydınlar ve Türkiye'nin çeşitli illerindeki üniversitelerden gelen yaklaşık 200 öğrenci ile vatadaşların katılımıyla yapılırken, Geylani burada yaptığı konuşmada köprünün geçmiş ve gelecek için çok önemli olduğunu ve iki halkın kucaklaşması açısından iyi bir sembol olduğunu söyledi.

Cezmi Ersöz'ün koordinasyonunda toplanan parayla, sağlam olan beton ayaklar arasında yapılan köprünün açılışında Ersöz de konuştu. Ersöz köprünün onur, geçmişten geleceğe bir bağ, barışın sembolü olduğunu söylerken şöyle konuştu: “Bu köprüyü hem Türk, hem Kürt sanatçılar, öğrenciler, sivil toplum örgütleri, aydınlar, birlikte yaptık. Hepimizin tek tek emeği var. Bundan sonra savaş yanlıları, darbeciler, korku tüccarları korksun. Bundan sonra barışseverlerin sesi daha çok çıkacak. Bizim sesimiz çıkacak. Barışa çok yaklaştığımız bu günlerde bu köprünü açılması çok daha farklı anlam ifade ediyor. Benim bir vasiyetim var. Öldüğümde mezarım bu köprünün ayaklarından birinin altına yapılsın.”

Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu da burada yaptığı konuşmada "Bu köprü fiziki olarak belki çok kişiye hizmet etmeyecektir, ama manevi olarak İstanbul Boğaz Köprüsü'nden daha anlamlı ve daha değerlidir” dedi.

Köprünün açılışının ardından köprü üzerinde sloganlar atarak yürüyen öğrenciler, çeşitli marşlar söylediler.

(soL-Haber Merkezi)