'Denizler yargılanamaz'

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan’ı idamlarının 36. yıldönümlerinde andıkları için Muğla Yurtsever Cephe sözcüleri hakkında açılan dava başladı.

soL (Muğla) Deniz Gezmişleri andıkları gerekçesiyle Muğla Yurtsever Cephe üyelerine açılan davanın ilk duruşması Muğla 2. Asliye ceza mahkemesinde yapıldı. Açılan dava nedeniyle Muğlalı Yurtseverler Sınırsızlık Meydanında kitlesel basın açıklaması yaptılar.

Muğla Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nden yürüyerek alana giren kalabalık "Gündoğdu" marşını söyledi. Yaşamlarını "devrim ve sosyalizm" mücadelesinde yitiren tüm devrimcilerin anısı önünde 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından TKP Muğla İl başkanı Rauf Cankurtaran Deniz Gezmiş'in mücadele arkadaşı, YCİB Ankara Y.K. üyesi Tuncay Çelen'in gönderdiği mesajı okudu. Çelen mesajında "Aslında sizleri, Denizler'i andığınız için değil "yaşattığınız için" mücadelelerini, kavgalarını, hedeflerini, her şart altında dik duruşlarını günümüze taşıdığınız için yargılamaya kalkıyorlar. Emperyalizme ve faşizme karşı olmak, emekten ve barıştan yana olmak suçsa suçunuz Denizleri günümüze taşımak, yaşatmaksa: milyonlarca yurtsever gibi suçunuza ortağım.Bizler mücadelemize "Denizlerce" devam ediyoruz. Korkuları bundandır. Ama korkunun ecele faydası yoktur. Deniz'den korkanları, emperyalistleri, işbirlikçilerini, sömürücüleri, "Denizler" er veya geç ama bir gün mutlaka " okyanus" olup boğacaktır. Bu duygularla hepinizi devrimci yüreğimin olanca sıcaklığıyla kucaklıyor, mücadelenizde başarılar diliyorum" dedi.

Toplantı Ve Gösteri Yasasına Muhalefetten 3 yıla kadar, Suçu ve Suçluyu övmek fiilinden dolayı 2 yıl olmak üzere toplam 5 yıl hapis cezası talep edilen Yurtseverlerden Ayhan Karahan'ın okuduğu basın açıklamasında "Deniz, Yusuf ve İnan'ın suçlu olduğunu düşünmüyoruz. Asıl suçlular Denizleri idama götüren sürecin sahipleridir. Yurtsever Cephe Deniz, Yusuf, İnan'ın ülke bağımsızlığının ve özgürlüğünün simgesi olmaları gerçeğini tartışmayacağı gibi sorgulatmaz. Biz bu suçu 6-Mayıs-1972'den beri yani 36 yıldır işliyoruz. Bu suçu işleme onurunu mücadele yaşamımız boyunca taşıyacağız. Devrim gemisi hiçbir fırtınada batmaz. Çünkü o çok Deniz Gezmiş'tir" dedi. Basın açıklamasının bitiminde "Denizlere Sözümüz, Devrim Olacak", "Emperyalistler, İşbirlikçiler, 6. Filoyu Unutmayın", "Deniz, Yusuf, İnan Onurumuzdur" sloganları atan Yurtseverler davanın görüleceği Muğla Adliyesine yürüdüler. Duruşmada Muğlalı Yurtsever avukatlardan Aytül Doğu, Ahmet Aksüt, Metin Kesikçiler ile Muğla Baro Başkanı ve Deniz Gezmiş'in dava arkadaşı Mustafa İlker Gürkan ve İstanbul'dan dava için gelen Özgür Murat Büyük müdahil avukat olarak yer aldılar. Denizlerin yargılanamayacağını savunan çok sayıda katılımcı da Mahkemenin gerçekleştiği salona sığmadı.

Duruşmada ilk söz alan Ayhan Karahan, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının sonuna kadar yanında olduğunu ifade ederek davaya konu olan polis tutanağının gayri ciddi ve keyfi olduğunu belirtti. Bunun kendi imzası ile tutanakta da yer aldığını belirten Karahan mesela benimle birlikte yargılanan Ekin Yağmur Yılmaz tutanakta konuşma yapmış gibi gösterilmiş ve bu şekilde davaya dahil edilmiştir. Ortada bir suç varsa onu biz değil, toplantımıza yasa-dışı bir şekilde girmeye çalışan Muğla Emniyet Müdürlüğü işlemiştir" dedi.

Savunma avukatlarından Muğla Barosu Başkanı Av. Mustafa İlker Gürkan, düşünce ve ifade özgürlüğü suç değildir. Deniz Gezmiş'in en yakın arkadaşıyım, şu an suçlanan kişide çok değer verdiğim bir arkadaşım ben şimdi övüyorum suç mu işlemiş oluyorum. Benim ofisimde de Deniz Gezmiş'in fotoğrafı var peki bu suç mudur? Burada önemli bir karar verilmelidir" diye konuştu. Aytül Doğu 36 yıl önce ölen bir kişinin bütün haklarının ve adli sicil kayıtlarının silindiğini belirterek. "Ortada ne bir suç nede bir eylem vardır" dedi.

İstanbul Barosu Avukatlarından Özgür Murat Büyük polisin izin ve bildirimi bilerek birbirine karıştırıp suç yaratmaya çalıştığını ifade etti. Hak ve özgürlükler açısından olaya bakılması gerektiğini belirten savunma avukatlarının ortak ifadelerinde ise "Savcılık Deniz Gezmiş adını görünce suç ve suçluyu övmek olarak algılıyor. Biz ise halkçı, vatansever olarak algılıyoruz, bir an önce beraatımızı istiyoruz" diye konuştular. Mahkeme heyeti anma töreninin yapıldığı yerin tespiti için duruşmayı 12 Mart'a erteledi. Muğlalı Yurtseverler tarih örtüşmesinin oldukça anlamlı olduğunu belirterek,12 Mart Faşizminin 27. yıldönümüne gelen 2. duruşma öncesi kitlesel bir eylem yapacaklarını ifade ettiler.