Dekana bak: İstemiyorsanız okula gelmeyin

Ankara Üniversitesi'nde Fen Fakültesi öğrencileri, haftasonuna ders konulmasından yemeklerin kötülüğüne kadar birçok şikayete sahip. Fakültenin sorunlarını çözmekle mükellef olan Dekan Muammer Canel ise kapı duvar: İstemiyorsanız okula gelmeyin.

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi'nde ikinci öğretim öğrencileri bir süredir yaşadıkları sorunları dile getirmeye çalışıyorlar. Fen Fakültesi dekanlığına başvuran öğrenciler, yüzlerce dilekçe toplayarak şikayetlerini Dekan Muammer Canel’e ilettiler. Canel, öğrencileri dinlemedi. Ancak 19 Nisan Pazartesi günü "kimya laboratuar güvenliği" dersinde Dekan Muammer Canel’le öğrenciler arasındaki tartışmalarda Canel’in söyledikleri öğrencileri çileden çıkardı.

Öğrencilerin hafta sonları konulan derslerden, yemekhanede verilen yemeklere kadar şikâyetlerini dile getirmesi karşısında Dekan Canel öğrencilere "Hafta sonu ailenizi görmeyiverin, yemekleri beğenmiyorsanız çıkın dışarıda yiyin" yanıtını verdi. "Böyle bir fakülteden bu kadar şikâyet geleceğini hiç düşünmediğini" söyleyen Canel, sınıftaki öğrencilere "Hiçbirinizi zorla getirmiyoruz, istemiyorsanız okula gelmeyin" dedi.

"Ucuza okuyorsunuz"
Laboratuar güvenliği dersinde öğrencilere "Dersinize dekan giriyor, şanslısınız" diyen Dekan Muammer Canel, öğrencilerin bazı taleplerinde haklı olsalar da kaynakların yetersiz olduğunu, ancak her ne kadar ikinci öğretim öğrencileri, harç paralarını birinci öğretimlerin ödediklerinin iki katı ödeseler de, ödedikleri miktarın çok ucuz olduğunu belirtti. Canel’in öğrencileri kızdıran yorumu, "Ben kızımı 18 milyara okutuyorum" demesi oldu. Öğrencilerin sorunlarına çözüm üretmesi gerekirken "beğenmiyorsanız gelmezsiniz" diyen Canel, öğrencilerin tepkisi üzerine, Senato kararıyla ikinci öğretimleri kapatmanın çok kolay olduğunu söyleyerek "istemiyorsanız gelmezsiniz" dediği öğrencileri "ben istemezsem hiç gelemezsiniz" imasıyla tehdit etmiş oldu.

"Yönetemiyorsan istifa et"
Bir süredir sorunlarına çözüm arayan ikinci öğretim öğrencileri, Dekan Muammer Canel’den daha önce aldıkları olumsuz cevaplara karşılık olarak taleplerinin yer aldığı ve yüzlerce öğrencinin imzaladığı dilekçeyi okul yönetimine sunmuştu. Okul yönetiminden dilekçelerine henüz yanıt alamayan öğrenciler, derslerinde son yaşanan tartışma ve Dekan Muammer Canel’in söylediklerine karşı ‘Yönetemiyorsan istifa et’ başlıklı kampanya başlatacaklarını söyledi.

(soL - Ankara)