Çukurova’da pamuk bitti

Dünyanın sayılı pamuk ihraç eden ülkelerinden biri olan Türkiye, uygulanan yanlış politikalar nedeniyle ihracatçı kimliğini yitirip, ithalata başladı.

soL (Adana) Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, yaptığı açıklamada, Çukurova'da Ağustos sonunda başlayan hasadın tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.

Ovada bu yıl yaklaşık 395 bin dekar alanda pamuk ekimi yapıldığını anımsatan Girmen, beklenen rekoltenin ise 210-220 bin ton kütlü pamuk olduğunu belirtti.

Hasadın başladığı günlerde ova genelinde etkili olan sağanak yağışların ürün kalitesini önemli oranda etkilediğini anlatan Girmen, "açıklanan avans fiyatları zaten düşüktü, yağışlar da tuz biber oldu" dedi.

Pamuğun kilogram başına üretim maliyetinin 1 YTL civarında olduğunu ifade eden Girmen, şunları söyledi: "Üreticinin umut bağladığı Çukobirlik tarafından açıklanan 65 YKr alım avans fiyatı da serbest piyasada 85-80 YKr arasında satılan ürünü 70 YKr'ye kadar düşürdü.Üretici piyasada oluşan fiyatlardan memnun değil. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da buruk bir hasat yaşıyoruz. Çukobirlik yağış ve fiyatlar nedeniyle perişan durumda olan üreticinin durumunu dikkate alarak avans fiyatını yeniden gözden geçirmeli."

"İkinci büyük ithalatçı olduk"
1980'li yıllara kadar dünyanın sayılı pamuk ihracatçısı olan Türkiye'nin, uygulanan yanlış politikalar nedeniyle ihracatçı kimliğini yitirdiğini ileri süren Girmen, 10 yıl önce 100 bin ton olan pamuk ithalatının, 700-800 bin tona kadar yaklaştığını, Türkiye'nin Çin Halk Cumhuriyeti'nden sonra dünyanın en büyük ikinci pamuk ithalatçısı konumuna geldiğini, üretim alanlarının ise hızla düştüğünü belirtti.

Üretim alanlarının düşmesine Çukurova'nın iyi bir örnek teşkil ettiğini anlatan Girmen, "pamuk ovası olarak bilinen Çukurova, artık mısırla anılıyor. Üretim her geçen yıl 50-60 bin dekar düşüyor" dedi.

Ucuzsa dışardan alalım mantığı
Üretim alanlarının düşmesinde son dönemde bazı çevrelerin baskılarıyla "ucuzsa dışardan alalım" mantığıyla hareket edildiğini ifade eden Girmen, bu düşüncenin yerli çiftçiyi üretimden uzaklaştırdığını söyledi.

Girmen, yapılan ithalatın, üretimi düşük olan ülke çiftçisini sevindirdiğini, ancak yaşanan küresel ısınma nedeniyle ithalatın da zora girebileceğini anlatarak, "ucuza ithal ederiz mantığıyla yapılan alımlar sayesinde, Yunanistan'ın 100 bin ton olan üretimi 400 bin tona ulaştı" dedi.

Girmen, Türkiye'nin Yunanistan'ın yanı sıra Suriye, ABD, Arjantin gibi çok sayıda ülkeden de pamuk ithal ettiğini sözlerine ekledi.