ÇOMÜ’de her şey yandaş eli değmiş gibi!

AKP'nin ideologlarından biri olmaya çabalayan Sedat Laçiner'in rektörlüğünde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde hukuksuz uygulamalar eksik olmuyor.

ÇOMÜ’de geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan kaçak kantin skandalından sonra şimdi de üniversite bünyesinde kurulan radyonun RTÜK frekans listesinde bulunmadığı, kaçak yayın yapıldığı iddia edildi. AKP’nin ideologu olmaya oynayan Rektör Sedat Laçiner'in icraatları, "2. Cumhuriyet’te üniversiteler" konulu bir sunuma örnek oluşturacak nitelikte.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde (ÇOMÜ) kağıt üzerinde “elektrik sistemini yönetim” odası olarak yer alan, ancak ÇOMÜ Rektörü Sedat Laçiner’in eşinin bir yakınına verilerek kantin haline dönüştürüldüğü ortaya çıkarılan Araştırma ve Uygulama Hastanesi ek binasındaki ticari alan ve kantin, zabıta ekipleri tarafından birkaç gün önce mühürlenmişti. Mühürleme işlemi sırasında Rektörlüğün görevlendirdiği söylenen iki kişinin zabıtaların yakın mesafeden fotoğraflarını çekmesi de çokça konuşulmuştu. Kaçak kantin olayında “nüfuzunun” belirgin imzası olduğu kent genelinde konuşulan, son olarak zabıtaların fotoğraflanmasına onay verdiği iddia edilen Rektör Laçiner, bu konularla ilgili açıklama yapmayarak hiçbir şey olmamış gibi davranmıştı.

Kaçak kantin gündemi soğumadan şimdi de Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin bünyesinde kurulan “Kampüs FM” adlı radyonun yaptığı yayınların korsan olduğu iddia edildi. Çanakkale Hedef gazetesinde yer alan habere göre, radyoda yapılan müzik yayınları ile ilgili Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na aykırı hareket ediliyor.

Çanakkale Hedef gazetesinin söz konusu haberinde, MESAM, MÜYAP, MÜYOR 1, MSB gibi meslek birliklerine hem Çanakkale merkezinde hem de yurt genelinde yayın yapan özel radyoların, binlerce TL telif ücreti ödemelerinin yanında RTÜK’e “verici kullanım bedeli” ödediği hatırlatılarak Rektörlüğün yasaların üzerindeymiş gibi rahat hareket edebildiğine işaret edildi. 2011 yılında çıkan 6112 sayılı Kanuna göre korsan yayınlar hakkında savcıların harekete geçip suç duyurusu kabulü ile yasal işlem başlatmaları gerekiyor.

Taşeron işçilerin çalıştırılarak keyfi biçimde işte atıldığı, (http://haber.sol.org.tr/sonuncu-kavga/comude-36-taseron-isci-isten-cikar...) hakkını arayan öğrencilerin üniversite bünyesindeki yandaş site tarafından fişlenerek hedef gösterildiği, (http://haber.sol.org.tr/kent-gundemleri/yemekhane-ucretlerine-ve-yandas-...) son olarak da yasaların ciddiye alınmadığını düşündürecek kaçak kantin, radyo gibi pervasızlıkların egemen olduğu bir üniversite olan ÇOMÜ, tam da 2. Cumhuriyet’in “Yandaşa hukuk işlemez” mantığına uygun biçimde yönetiliyor. Ortaya çıkan bütün bu gerçekler hakkında yorum yapmak yerine, Star gazetesine AKP’ye destek kompozisyonları yazmayı yeğleyen Rektör Sedat Laçiner’in son yazısında “güven bunalımı”ndan dem vurması ise farkında olmadan yapılan ironi göreviyle tabloyu tamamlıyor.

(soL - Çanakkale)