Chavez'in avukatı İstanbul'da...

Venezuella Devlet Başkanı Chavez'in avukatlığını yürüten, Av. Manuel Vadell bugün istanbula geldi.

26-27 Eylül 2009 tarihinde İTÜ/Taşkışla Kampüsü'nde Av. Fuat ERDOĞAN anısına yapılacak olan "Özgürlük Mücadelesi ve Hukuk" isimli sempozyuma katılacak olan Vadell, aynı zamanda Venezuella Ulusal Meclisi'nde Egemenlik ve Bölgesel Projeler Komisyonu Başkanlığı görevini yürütüyor

Venezuella'daki Bolivarcı hareketin önemli isimlerinden biri olan Vadell ile ABD'nin başeğmeyen örgütlere, ülkelere ve kişilere ilişkin oluşturtuduğu "Kara Listeleri "tartışıyoruz.

Manuel Vadell kimdir
Manuel Vadell, 27 Eylül 1936 tarihinde Puerto Cabello kentinde dünyaya geldi. Evli ve iki oğlu vardır.

Manuel Vadell, ilkokulu Salle de Puerto Cabello kolejinde okudu. Miguel Peña de Puerto Cabello lisesinde okurken kendisini korumak amacıyla okulu bırakıp ülkesinden ayrılmak zorunda kaldı. Lise öğrenimini İspanya’nın Barselona kentindeki Jaime Balmes Enstitüsü'nde tamamladı.

İspanya’dan döndükten sonra Carabobo, Aragua ve Distrito Federal bölgelerinde siyasal mücadeleye katıldı. Carabobo Üniversitesi'nde okurken Vatansever Cephe’nin bir üyesi oldu ve Üniversiteler Federasyonu Genel Sekreterliği, Üniversite Konseyi üyeliği ve daha sonra 1960-1962 yılları arasında Üniversiteler Federasyonu Başkanlığı görevlerinde bulundu. Ekim 1962’de üniversiteden avukat olarak mezun oldu.

Accion Democratica (Demokratik Eylem) Partisinden ayrıldı. Domingo Alberto Rangel, Simón Saez Mérida, Moisés Moleiro, Pastor Peña Vadell, Jesús María Casal, Santiago Betancurt Infante, Francisco Arenas ve diğerleriyle birlikte Devrimci Sol Hareket adlı örgütün kuruluşunda yer aldı.

1967 yılında, başında Raúl Ramos Giménez’in bulunduğu Ulusalcı Devrimci Parti ve José Vicente Rángel, Herrera Oropeza Luis Miquelena’nın başında bulunduğu Ulusalcı Halk Öncüsü örgütünün birleşmesi sonucunda kurulan Ulusal Entegrasyon Devrimci Partisi’ne katıldı ve bu partinin Carabobo Eyaleti Genel Sekreteri oldu.

Manuel Vadell, 1968 yılında Ulusal Entegrasyon Devrimci Partisi çatısı altında seçimlere katıldı ve öğretmen Luis Beltran Pietro Figueroa’yı destekledi. Domingo Alberto Rangel’le birlikte, çeşitli siyasi gerekçelerle otuz yıl boyunca geçersiz oy verilmesi ya da hiç oy verilmemesi çağrısı yaptı. Bu süre boyunca hiçbir siyasi partiye üye olmadı.

Kendisini işe ve kültürel çalışmalara verdi. 25 yıl boyunca ulusal ve uluslarası bir üne sahip olan bir derginin editörlüğünü yaptı. Editörlüğü boyunca ülkenin en iyi gazetecileriyle birlikte muhalif ve eleştirel bir çizgi izledi. Özellikle 1973 yılından sonraki hükümetlerin karıştığı yolsuzluklar ortaya çıkarıldı. Vadell, yedi yıl boyunca Venezüella Editörler Birliği’nin Başkanlığını yaptı.

4 Şubat 1992’den sonra, Chavez'in başında bulunduğu Bolivarcı harekete önce sempatizan olarak katıldı. Daha sonra, bu hareketin Ulusal Yönetiminde görev yaparak katıldı.

Bolivarcı Hareket, Kasım ve Aralık ayındaki seçimlere katılmaya karar verince, hareketin tabanındaki pek çok kesim Vadell’in aday olmasını önerdi ve bunun üzerine Bolivarcı süreci ilerletmek ve sonuna kadar götürmeyi hedefleyen bir kişi olarak Carabobo Eyaletinden vekil adayı gösterildi.

1998 yılında seçimleri kazanmasına rağmen, seçim geçersiz ilan edildi. Daha sonra Yüksek Seçim kurulu, Vadell’in seçim zaferini tanıdı.

Vadell, Ulusal Meclis’e girdi, Egemenlik ve Bölgesel Projeler Komisyonu Başkanlığı, Ulusal Meclis Koordinasyon Komitesi üyeliği görevlerine atandı.

(soL - Haber Merkezi)