Bursa’da 10 binlerce işsiz

Türkiye sanayisinin en önemli kentlerinden biri olan Bursa’da işçi kıyımı başladı. Tekstil ve otomotiv sektörleri başta olmak üzere son bir ayda 10 bin kişi işini kaybetti.

soL (Bursa) İstihdamın yoğunluklu olarak sanayide yığıldığı Bursa'da toplu işçi çıkarmaları yaşanıyor. Ekonomik krizin etkisiyle Ekim'de iplik ve hazırgiyimi de kapsayan dokuma iş kolunda başlayan topluca işten çıkarmalar, metal ve otomotiv sektörüne de sıçradı.

Kentte son bir ayda topluca işten çıkarılan işçi sayısı 5700'ü bulurken Kasım'da işten çıkarılacakların sayısı ise şimdiden 2 bini geçti. Küçük atölye ve küçük işletmelerle birlikte son bir ayda işten çıkarılanların sayısının 10 bini aştığı belirtiliyor.

Türk-İş Bursa Temsilcisi Mehmet Kanca, kentte 2008'in ilk 10 ayında işten çıkarılan işçi sayısının 37 bin 619 olduğunu açıkladı. Kasım'da 2 bin işçinin daha işten çıkarılacağının şimdiden belli olduğunu anlatan Kanca, şunları söyledi: "Bursa tekstil ve otomotiv sektörlerinin lokomotifi konumunda. Otomotiv sektörü tedirgin. Ana sanayi firmaları, daha önce 13 gün tatile çıkmışlardı. Bayram dolayısıyla dokuz günlük daha tatile çıkacaklar. Tekstil sektöründe de durum kötü. Sönmez Filament kapandı. Cavit Çağlar'ın üç fabrikası da satışta. Önümüzdeki günlerde toplu işten çıkarmalar daha da artacak. Ekonomik krizin ülkemizi teğet geçmediği ortada. Bunu siyasi otoriteler de yavaş yavaş kabul etmeye başladı. İşveren ilk olarak işçiden tasarrufa gidiyor."

Bursa'da son 1,5 ayda Tofaş, Renault, Bosch ekonomik kriz nedeniyle üretimlerini kısmış, işçi çıkarmalarına başlamıştı. Sönmez Filament de önce üretimini durdurmuş daha sonra fabrika kapanmıştı.