‘Bu araziyi TOKİ yaktı’

İzmit’teki yangında vatandaşlar yangını TOKİ’nin çıkarttığı iddiasında bulundu.

İzmit’e bağlı iki köyün sınırları arasında çıkan yangında toplam 180 hektar ormanlık alan tamamen kül oldu. Köylüler , araziyi TOKİ’nin yaktığını iddia ediyor.

Önceki gün Kulfallı ve Akpınar köyleri arasında çıkan, Mersincik Mahallesi’ne kadar sıçrayan ve iki evin tamamen kül olmasına neden olan yangının çıkış sebebi araştırılırken, bölgedeki köylüler, ‘’Bu araziyi TOKİ yaktı’’ iddiasında bulunarak bir tartışma başlattı. Yangın, kontrol altına alındı diye düşünülürken akşam üzeri yeniden başlamış ve daha geniş bir araziyi kaplar hale gelmişti.

14 saat sürdü
Toplamda 50 itfaiye aracı, yaklaşık 300 itfaiye eri, 3 yangın söndürme uçağı ve 6 helikopterle müdahale edilen yangın, 14 saat sürdü. İstanbul, Bolu, Kırklareli, Adapazarı’ndan da takviye söndürme ekiplerinin katıldığı çalışmaya belediyelere ait sulama tankerleri, AKUT ekipleri ve gönüllüler de destek verdi. Yangında, Çakabey İlköğretim Okulu da yanma tehlikesi atlattı. Okulun yanındaki otların tutuşması üzerine, itfaiye gerekli önlemleri aldı ve okul yanmaktan kurtuldu. Yangın nedeniyle hala bazı evlere su ve elektrik verilemiyor. Bazı dağ evlerinin son anda kurtarıldığı yangında pek çok hayvan da telef oldu. Bu arada, civarda oturan vatandaşlar ise “Bu araziyi TOKİ yaktı” iddiasını ortaya attı. Yangınla ilgili soruşturma devam ediyor.

Manidar açıklamalar
Soğutma çalışmalarının bir kaç gün devam edeceğini belirten Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Doğan Kara, “Yangının Mersincik Mahallesi’nde de baş göstermesini manidar buluyoruz’’ dedi. Mersincik Mahallesi’ne gelerek yangın söndürme çalışmaları hakkında bilgi alan, yangın bölgesinde incelemelerde bulunan AKP Milletvekili Fikri Işık da, bir sabotaj ihtimalinin olup olmadığı sorusuna şu yanıtı verdi: “Sabotaj ne var diyebilirim, ne yok diyebilirim. Çünkü yangın birkaç noktada aynı anda çıkmış. Yangına çevre illerden de destek geldi. Amacımız yerleşim yerlerine sıçramasına engel olmak. Bu nedenle arkadaşlarımız çok yoğun bir mesai harcıyor. Yangınla ilgili detaylı açıklama önümüzdeki günlerde yapılacak.” Alevlerin konutlara yaklaşması üzerine itfaiye gelmeden eşyaları boşaltmaya çalışan mahalle halkına polis engel olmaya kalkınca, kısa süreli tartışmalar yaşandı.
(soL-Kocaeli)