'Bu acıları unutturmayacağız'

Kocaeli Depremzedeler Derneği, Marmara depreminin 9. yılında yaşanan acıları unutturmamak, sorunların çözülmesi ve yeterli önlem alınması için, sorunlara sahip çıkılmasını istedi.

soL (KOCAELİ) Marmara Depremi'nin 9. yılında "unutmadık, unutturmayacağız" diyen Kocaeli Depremzedeler Derneği üyeleri, Marmara depreminin yaşandığı saat olan 03.02'de deprem anıtı önüne yürüyerek yakınlarını andı ve sorunlarını bir kez daha dile getirdi. Dernek binasın önünde başlayıp Anıtpark'ta sona eren yürüyüş'te, "İzmit uyuma, depremi unutma" sloganı atıldı.

Önlem alın acılarımızı büyütmeyin
TKP, EMEP, KESK Şubeler Platformu ve Halkevleri'nin destek verdiği yürüyüş düdük sesleri ve konvoydaki korna sesleriyle büyük yankı yarattı. Halkın da pencereler ve balkonlardan alkışlarla destek verdiği yürüyüşçü depremzedeler, deprem anıtı önünde, 9 yıldır verilen mücadeleyi anlatan bir dia gösterisi yaptı. Daha sonra saat 03.02'de yaşamlarını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Burada açıklama yapan Depremzedeler Derneği Başkanı Nurcan Taşpınar, devletin yeteri kadar önlem almadığını savunarak, ''Önlem alınması halinde, olası bir depremde acıların büyümeyecektir. Mağduriyetlerimiz gibi maddi ve dünyevi sayılabilecek hadiselerle uğraşırken 9 yıl boyunca dar gelirliğimize, yoksulluğumuza bakmadan, bıkmadan her 17 Ağustos yıldönümünde kaybettiklerimizi anmayı sürdürdük. Anmalarımızı depremi unutmamak ve unutturmamak sözüyle, acılarımızla yüzleşerek yeni felaketler yaşanmaması için aklımızla, vicdanımızla ses olduk, ışık olduk" dedi.

Depremzedelere dokunmaktan vazgeçin

Taşpınar, hasarlı binaların akıbetine dair Belediyeler ve Bayındırlık İl Müdürlüğü tarafından gerekli çalışmaların yapılmasını talep ettiklerini kaydederek, şunları söyledi: "Deprem yaşamış yapı stoku gözden geçirilerek uyumlu hale getirilmeli ve bu da olası Marmara Depremi dikkate alınarak yapılmalıdır. Depremi kiracı olarak yaşamış veya hak sahibi olamamış depremzedelerin konut sorununun çözümü çalışmaları hızlandırılıp, sayısal olarak artırılmalı. Irak konutlarında yaşayan yoksul depremzedelerin kiralarının artırılmasına son verilsin. Deprem dolayısıyla ortaya çıkan "hukuki ve cezai" sorumluluk için daha caydırıcı ve engelleyici tedbirler alınmasında ihtiyaç duyulan yasal düzenlemeler bütünlük içinde tamamlanmasın. Depremi felakete dönüştüren insan marifetiyle oluşturulan uygulamalardır. Irak'ta, Afganistan'da ve Kafkaslar'da adı deprem olmasa da yine insan marifetiyle ortaya çıkan savaş felaketlerinin ve diğer para, çıkar uğruna insanlığa, doğaya yaşattığımız felaketlerin son bulmasını istiyoruz."

Acılarımıza saygı duyun

Deprem Anıtı'ndaki yazıların silinmesine değinen ve belediyenin anıt konusundaki duyarsızlığını eleştiren Taşpınar, "Bu anıtta depremde ölen, annelerimizin, babalarımızın, kardeşlerimizin isimleri var. Acılarımızı paylaştığımız bu anıttın yazılarının silinmesini, bakım yapılmamasını, üzerine yazı yazılmasını kınıyoruz. Umut ediyoruz gelecek yıl buraya geldiğimizde bu anıta bakım yapılmış olur. Acılarımıza saygı duyulsun" dedi.