Bodrum’da tarih yağmasına tepki sürüyor

Bodrum Kisse Bükü’nde süren tarih yağmasına karşı tepkilerini yükseltirken, Kültür ve Turizm Bakanı Günay bölgeye gidip inceleme yapacağını söyledi.

Bodrum’un Kisse Bükü olarak anılan bakir koyunun Azeri BBK firması tarafından yağmalanmasına tepkiler dinmek bilmiyor.

Nurol Ticaret A.Ş. tarafından Azeri firmaya devredilen 35 dönümlük arkeolojik sit alanına Anıtlar Kurulu tarafından “İnşaat yapmanızda sakınca yoktur” kararı Bodrum’daki sivil toplum örgütlerinin tepkisine neden oldu. Mavi Yol güzergahının en önemli noktasında yer alan koyla ilgili yapılaşmaya izin veren karar, Bodrum Deniz Ticaret Odası tarafından da tepki ile karşılandı. Oda yönetim kurulu üyesi Tunç Kurtluoğlu “Azerilerin aldığı arsanın imara açılması bir başlangıç olacaktır. Burası SİT karakteri taşımaktadır. Dalışa dahi yasak olan bu koyun betonlaşması felaket anlamı taşımaktadır. Bu konu için 30 örgütün bir arada olduğu bir izleme komisyonu kurduk” dedi.

Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Bilge Contepe “Yağmacılar suçüstü yakalanmıştır. Bize rağmen hayatımıza yapılan bu despot müdahaleyi kabul edemeyiz. Anıtlar kurulu tarihi yağmalamanın değil, korumanının kurumudur” görüşünü dile getirdi. Bodrum Yurttaş İnisiyatifi ise “Gelinen durumda Ertuğrul Günay nezdinde AKP siyasetinin sonuçları ile karşı karşıyayız. AKP kamusal alana sadece siyasal anlamda değil, rantsal anlamda da göz dikmiştir. Ankara’dan alınan peşkeş, yağma kararları Bodrum’dan geri döner” açıklamasında bulundu.

Ertuğrul Günay ses verdi…
Ulusal bir medyanın manşetine taşıması ve Bodrum Yurttaş İnisiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan’ın “Anıtlar Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlıdır. Bu işin doğrudan sorumlusu Ertuğrul Günay’dır. Daha önce Bodrum’dan kovduğumuz bakan yağma kararını geri almaz ise Bodrum’da istenmeyen adam ilan edeceğiz” açıklaması üzerine Ertuğrul Günay’dan yanıt geldi. Günay Anıtlar Kurulu’ndan çıkan kararın detaylı raporunu istediğini belirterek “Doğa tahribine izin vermem, bölgeye bizzat bakmaya gideceğim. Herhangi bir doğa katliamı, doğa saygısızlığı olursa her türlü itiraz hakkımı kullanacağım. Birkaç gün içinde gündeme konu olan arazide olacağım ve bizzat inceleyeceğim” dedi.

Bodrum’daki meslek ve sivil toplum örgütleri Kisse Bükü’ndeki talana karşı birlikte mücadele edeceklerini vurgulayarak “Bölgenin adı eski ismiyle Kilise Bükü’dür. Sonra yok sayma üzerinden Kisse Bükü koy adını almıştır. Antik Kilise ve yerleşimin olduğu bölgenin SİT karakterini tartıştırmayız. Orman alanı olan bir yerden söz ediyoruz. Orada endemik bitkiler vardır. Koyun imara açılması tarihe ihanettir” görüşünü dile getirdi.
(Bodrum)