Batıkent halkı imam hatip dayatmasına karşı ayağa kalktı

Ankara Batıkent’te bulunan Kardelen İlköğretim Okulu’nun imam hatibe çevrilmesine karşı çıkan öğrenci velileri ve Batıkent halkı, bugün kitlesel bir yürüyüş yaparak okullarının imam hatip olmasına izin vermeyeceklerini haykırdı.

Ankara’nın Batıkent semtinde bulunan Kardelen İlköğretim Okulu’nun bir bölümünün imam hatip ortaokuluna dönüştürülmesine karşı çıkan öğrenci velileri ve Batıkent halkı bugün kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Saat 17.00’da Kardelen İlköğretim Okulu önünde toplanan veliler, “AKP elini okulumdan çek”, “Kardelen uyuma okuluna sahip çık”, “Kardelen imam hatip olmasın”, “karanlığa teslim olmayacağız”, “çocuk gelin istemiyoruz” sloganlarıyla Anıt İş Merkezi önüne doğru yürüyüşe geçti. Yoldan geçen araçların büyük bölümü kornalarla eyleme destek verirken bir belediye otobüsü şoförünün aracı eylemcilerin üzerine sürmesi tepkilere neden oldu.

Eğitim Sen 2 Nolu Şube’nin de destek verdiği yürüyüş boyunca Batıkentlilerin korteje katılımlarıyla eylemcilerin sayısı iki bini buldu. Yürüyüş boyunca AKP karşıtı sloganlar atılırken, AKP’nin 4+4+4 düzenlemesi alkış ve ıslıklarla protesto edildi.

Akgül: “Çocuklarımızın bodrum katlarında derslere girmelerini istemiyoruz”
Anıt İş Merkezi önüne gelindiğinde öğrenci velileri adına basın açıklamasını eski Okul Aile Birliği Başkanı Gül Akgül yaptı. 1600’e yakın olan okul mevcutlarının daha fazla öğrenciyi kaldıramayacağını, 35-40 kişilik sınıflarda ne kadar sağlıksız eğitim verildiğini bildiklerini söyledi. Yıllardır okuldan okul idaresinden yemekhane için yer gösterilmesini istediklerini ama isteklerinin dikkate alınmadığını belirten Akgül buna karşın imam hatipler için üç sınıf açılmasının kısa sürede tamamlandığını vurguladı ve “biz çocuklarımızın dersliklerde ders görmelerini istiyoruz. Bodrum katlarında derslere girmelerini istemiyoruz” şeklinde konuştu.

Akgül: “Öğrenciler arasında sürtüşme yaşanmasından kaygılıyız”
Akgül okullarında imam hatip sınıfları açıldığında çocuklar arasında sürtüşmeler yaşanacağını belirterek bu sürtüşmelerin velilere de yansıyacağını ve bu durumdan kaygılanmakta olduklarını söyledi.

Mahallelerinde başka okul olmadığını vurgulayan Akgül, bir sabah okula geldiklerinde okullarının tamamen imam hatip olduğunu ve çocuklarının başka okullara gönderildiğini duymak istemediklerini belirtti.

Akgül: “Sorun çözülünceye kadar tepkilerimizi sürdürmeye devam edeceğiz”
Akgül okullarının tamamen imam döndürülmesi durumunda çocuklarını özel okullara ya da servislerle uzak okullara göndermek zorunda kalacaklarını belirterek öğrencilerin ve velilerin maddi ve manevi olarak zor durumda kalacaklarını belirtti. Akgül, veliler olarak sorun çözülünceye kadar tepkilerini sürdürmeye devam edeceklerini belirterek açıklamasını bitirdi.

İstanbullu velilerden dayanışma mesajı
Daha sonra İstanbul Öğrenci Velileri İnisiyatifi’nin destek mesajı okundu. Öğretmen Zekeriya Göçer İlköğretim Okulu’nun imam hatip ortaokuluna dönüştürülmesine çeşitli eylemlerle karşı çıkan ve okullarını geri almayı başaran İstanbullu veliler, gönderdikleri mesajda Batıkent halkına şunları ilettiler:

“Haziran ayından beri yürütmekte olduğumuz eylemlilik süreci bize çok şey öğretti. Artık bizler eğitim sorununun sadece mahallemizdeki okulun imam hatip okulu olmasından ibaret olmadığını, 4+4+4 sisteminin tüm toplumun sorunu olduğunu ve aslında okulumuzu geri almakla mücadelemizin bitmediğini gördük.

Batıkent’te ve diğer yerlerde direnen veliler, fiziken yanınızda olamasak da tüm yüreğimizle sizi destekliyor ve en içten dayanışma duygularımızla direnişinizi selamlıyoruz.”

Yıldız: “Meydandan dağılacağız ama gittiğimiz yerlerde mücadeleyi büyüteceğiz”
Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız da eylemde bir konuşma yaptı. Yıldız, 10 yıldır iktidarda olan AKP’nin 8 yıllık eğitim sisteminin mevcut sorunlarını çözmediğini çünkü 8 yıllık eğitimi yıkmak istediğini belirtti. Yoksul aile çocuklarının ilk dört yıllık eğitimden sonra eğitim dışı kalacaklarını söyleyen Yıldız, bu çocukların tamirhanelere gideceklerini belirtti.

Ülkenin İslami temelde yeniden yapılandırılmak istendiğine vurgu yapan Yıldız, işlerinin bugünkü eylemi yapmakla bitmediğini belirtti. Yıldız, “meydandan dağılacağız ama gittiğimiz yerlerde mücadeleyi büyüteceğiz” sözleriyle mücadele çağrısında bulunarak konuşmasını bitirdi.

(soL - Ankara)