Aydın'da Oğlak ve Çoban Şenliği

Aydın’da 1. Oğlak ve Çoban Şenliği’nde biraraya gelen üreticiler kapitalizmin tarım ve hayvancılığın tasfiyesine karşı biraraya gelmek yolunda bir adım attılar.

Aydın’ın Çine İlçesinin Kavşit Köyünde gelenekselleştirilmesi düşünülen Oğlak ve Çoban Şenliği’nin ilki gerçekleştirildi. Cumartesi günü Çine Belediyesi Kültür Merkezi’nde Tiyatro Evi Gösteri Topluluğu tarafından sergilenen “Sırça Köşk” adlı çocuk oyunu ile başlayan şenlik, daha sonra kitlesel olarak gerçekleştirilen şenlik yürüyüşü ile devam etti.

Şenlik yürüyüşü esnasında Tiyatro Evi tarafından hazırlanan “Keçi Oyunları” Çineliler tarafından büyük bir ilgi ile izlendi. Şenlik yine Tiyatro Evi tarafından sahneye konulan “Şeyh Bedrettin Destanı” ile devam etti. Çine Belediyesi ve Adnan Menderes Üniversitesi Çine Meslek Yüksek Okulu tarafından birlikte sürdürülen “Kavşit Köyü ve Çevresi Keçicilik Projesi” kapsamında dünyaya gelen bin civarındaki oğlağa “Dünyaya hoş geldiniz” demek, özenli yetiştiriciliğinden dolayı “öncü çobanları” kutlamak ve ülke tarımının küresel kapitalist saldırıların yol açtığı toplumsal ve ekonomik tahribatına karşı duruş için Çine/Kavşit köyünde yapılan “oğlak ve Çoban şenliğine” 10 bin Aydınlı tarım üreticisi katıldı.

“AB projeleri tarımı tasfiye ediyor”
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekniği Bölümü Öğretim Görevlilerinden Mustafa Kaymakçı şenlikte yaptığı konuşmada “Kapitalizmin ekonomik yaşamımıza yapmış olduğu saldırıların yıkıcı etkilerinden en fazla mağdur olan toplumsal grup köylülerdir. AB projeleri dâhilinde ülke tarımı tasfiye ediliyor. Hayvan varlığımız önemli oranda eksiltildi. AKP iktidarıyla geçen son 7 yılda ülkemizdeki hayvan varlığımız 1.5 milyon adet azaldı. Akaryakıtı ve elektriği en pahalı tüketen ülke unvanımıza eti de ekledik. Çobanlık, çiftçilik yani üreticilik itibar kaybetti. Türkiye dışarıdan tarım ürünü ithal eden ülke durumuna getirildi. Yapmamız gereken küresel saldırıların yarattığı tahribatların etkilerini ortadan kaldırmak ve ülke tarımını yeniden inşa etmektir” dedi.

Çine Belediyesi Başkanı Osman Aydın da Türkiye’nin besin egemenliği olan 7 ülkeden birisi iken, uygulanan dışa bağımlı politikalar sonucunda bugün tarım ürünü ithal eden bir ülke haline geldiğini söylerken sözlerini şöyle sürdürdü: “Yapmış olduğumuz bu etkinlikle tarımın içinde bulunduğu içler acısı durumu haykırıyoruz ve köylünün feryadını dile getiriyoruz. Uyguladığımız yerel kırsal kalkınma projeleri ile ülke tarımına giydirilmek istenen yabancı gömleği üzerimizden atmaya çaba gösteriyoruz. Yerel yönetim olarak uluslar ötesi tarım tekellerine karşı gerçek üreticinin yani köylülüğün yanında yer alıyoruz, yer almaya devam edeceğiz.”

Şenlik ve Kırsal Kalkınma Proje Koordinatörü Hasan Cemal Beldek de konuşmasında yanlış tarım politikaları yüzünden üretim süreçlerinden uzaklaştırılan keçi sütünün, sahip olduğu besin değerleri bakımından anne sütüne en yakın süt olma özelliği taşıdığını ifade ederken, “Çine’de atılan bu adımla sadece keçiye iade-i itibar sağlamakla kalmayacağız. Üreteceğimiz keçi sütünden dondurma gibi ürünlerde yerel kaybolmakta olan meyveleri kullanarak, kaybolan meyve mirasımızı yeniden canlandırarak, biyolojik zenginliğimizi de uluslararası gıda tekellerinin saldırıları karşında savunmasız bırakmayacağız” diye konuştu.

Şenlikte yer alan köylüler yaşadıkları çaresizliliği elele vererek, örgütlenerek aşabileceklerini dile getirdiler. Yerel sanatçıların çoban türküleri ve kaval dinletileri ile katkı sunduğu Oğlak ve Çoban Şenliği’nde Moğollar da yer aldı. Şenlik, Kavşit Köyü’nde kuruluş çalışmaları başlayan tarım kooperatifi için de önemli bir motivasyon kaynağı oldu.

(soL-Aydın)