Ataköy'de parsel parsel satışa devam

Daha önce Ataköy sahilini, Ataköy’deki yeşil alan ve arsaları ihaleye çıkaran ancak Ataköylülerin yoğun tepkisi üzerine geri adım atmak zorunda kalan Toplu Konut İdaresi, şimdi de Ataköy’deki tarihi Baruthane binasının çevresinde bulanan parselleri ihaleye çıkarıyor.

TOKİ en son geçen Aralık ayında Ataköy’de bulunan dört arsayı ihaleye çıkarmış, Ataköy halkı “Sahiline, Yeşiline Sahip Çık Platformu” üzerinden düzenlediği eylem ve etkinliklerle yaşam alanlarının, sahillerinin ve yeşil alanlarının yağmalanmasına karşı durmuştu.

Ataköylüler yine bir yağma gündemi ile karşı karşıyalar. TOKİ bu defa da tarihi bir bina olan Baruthane’nin etrafındaki parseli satışa çıkarıyor. Kamuya ait olması gereken bu arazinin yağmacı bir zihniyetle satılmasına ve halkın kullanımına kapatılmasına karşı çıkan Ataköy sakinleri bir bildiri yayınlayarak herkesi bu satışa karşı durmaya çağırdı. Yağmaya dur diyen Ataköylüler 28 Nisan Çarşamba günü yapılacak olan ihaleye karşı 25 Nisan Pazar günü saat 13.00’da Ataköy 2. Kısım girişindeki Havuzlu Parkta buluşacaklar. Ataköylüler, yapılacak olan satışla ilgili “Sahilimi, Plajımı, Yeşilimi Geri İstiyorum” başlığıyla bir bildiri yayınladılar.

Bildiride şunlar kaydedildi: “28 Nisan 2010 Çarşamba günü TOKİ Ataköy'ü, İstanbul'un değer biçilemeyecek sahilini, Kıyı Kanunu’nu, şehircilik anlayışını, kent kültürünü, çevreciliği, yeşili, denizi, özetle iyiyi ve güzeli yeniden ihaleye çıkarıyor.

6 Şubat 1998 Cuma günü Hürriyet gazetesinde, Kemal Diyarbekir imzalı, ‘Erdoğan’dan ‘peşkeş’e tepki’ başlıklı bir haber yer alıyor. Bu habere isteyen herkes internet ortamında ulaşabilir. Haberden bazı bölümler şöyle:

‘Kıyı ve parkları yapılaşmaya açan Bakanlar Kurulu kararının iptali için yasal yollara başvurulacağını belirten Erdoğan, Türk adaletinin ilgili mercilerini göreve davet ettiğini belirterek,

‘Bakanlar Kurulu'nun Sarıyer, Beşiktaş ve Ataköy'deki bazı yeşil alanları Turizm Alanı ilan edip, yapılaşmaya açmasına tepki gösteren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan, ‘Masa başında İstanbul'a elbise dikiyorlar’ diyerek, tüm sivil toplum örgütlerini karara karşı çıkmaya çağırdı.’

Sayın Tayyip Erdoğan, şimdi ülkemizin başbakanı… O şimdi bakanlar kurulunun başkanı… 12 yıl önce Türk adaletinin ilgili mercilerini göreve davet ediyordu, bu işin mahkemede bitmesine artık gerek kalmadı. Bir emir ile kendisine bağlı olan TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar’ı geri çekmesi, bütün sorunu çözecek. İskender’in kılıcı sayın başbakanımızın elinde, sorunu çözmek artık çok kolay. Sayın Başbakanımız Tayyip Erdoğan’dan kıyılar için de bir açılım yapıp, tüm Ataköy sahilini halkın kullanımına açmasını talep ediyoruz.

Şehircilik anlayışını çiğnemek, yeşili, denizi, ekolojik ve biyolojik dengeyi bozmak, rüzgarı kesmek, güneşi karartmak, güzelim sahilin canına okumak hiçbir vicdanın kabullenemeyeceği bir şeydir. Bir kuruluşun adının TOKİ olması, o kuruluşa İstanbul'un, Bakırköy'ün ve Ataköy'ün geçmişini ve geleceğini ihaleye çıkartma hakkını vermez diye düşünüyoruz. Bırakınız biz Ataköy sakinleri, gene eskiden olduğu gibi sakinliğimizi koruyarak yaşamımızı sürdürelim.”

(soL - İstanbul)