At etine tepkiye "parmak iziyle" denetim

At-eşek eti ile gündeme gelen Adana Fevzi Çakmak Öğrenci Yurdu’nda “parmak izi” ile yaşama sistemine geçilirken, öğrenciler daha önce gösterdikleri tepki nedeniyle cezalandırılmak isteniyor.

At ve eşek eti yedirilmesi ile gündeme gelen Adana Fevzi Çakmak Öğrenci Yurdu şimdi de öğrencilerden parmak izi toplama telaşına girdi.

Yurda, giriş çıkışı ve hatta yemek alabilmeyi bile parmak izi okuyan araçlara bağlayan bir sistem getirildi. Yurt öğrencilerine at ve eşek eti yedirilmesinin ardından yapılan eylemlerden sonra yurtta daha katı kuralar uygulanmaya başlanırken hiçbir yasal dayanağı olmayan parmak izi ile giriş-çıkış ve yine parmak izi ile yemek kuponu sistemine geçildi. Yurttaki öğrencilerden yemek fişi vermeme ve yurtttan atma tehdidi ile parmak izleri toplandı.

İlk başta parmak izi vermeyen öğrencilere yemek ve kahvaltı kuponları verilmezken öğrencilerin dilekçe yazması üzerine yurt yönetimi yemek kuponlarını geri vermek zorunda kaldı. Ancak bir kaç gün sonra yemek kuponlarının parmak izi verilmediği takdirde geçersiz olacağı açıklandı. Yurtta kalan TKP'li öğrencilerden birinin yurt müdürü ile tartışmasının ardından okula gelen KYK bölge müdürünün parmak izi vermeyen öğrencilerle görüşmesinden sonra, kahvaltı ve yemek kuponları tekrar kullanılabilir hale geldi.

Yurt müdüründen tehditler
Ancak bu hafta Pazartesi günü yurt müdürüyle tartışan öğrenci yurda giriş yapmak için yurda geldiğinde yurt görevlileri tarafından yurda alınmadı ve yurt kimliğine el konulmak istendi. Öğrencinin hangi yasal gerekçe ile yurda alınmadığını sorması üzerine, görevliler yurt müdürünün talimatı olduğunu parmak izi olmayanların yurda alınmayacağını açıkladılar. Yurda alınmamasının ardından Emniyete suç işlendiğine, yasal hakkı olan barınma hakkının gasp edildiğine dair ihbar da bulunan Topbaş'a emniyetten gelen cevap "sorun yurt müdürünün sorunu bizi bağlamıyor oldu".

Emniyet yetkilileri ile görüştükten sonra yurda tekrar dönen öğrenci yurt müdürü ile görüştüğünü, yurt müdürünün yaptığı açıklamaların insanlık ve hukuk dışı olduğunu söyledi. Yurt müdürü öğrenciye yurtta kalabileceğini ancak yurttan çıkarılması için tutanak tutulduğunu ve soruşturma açılacağını bildirdi. Öğrenci, yurt müdürüne hangi yasa veya yönetmeliğe göre bu yaptırımın yapılacağını sorduğunda ise yurt müdürünün cevabı "Kimseyi zorla tutmuyoruz istersen çeker gidersin" oldu.

Tepki gösteren öğrenciye soruşturma
Yaşananların ardından dün parmak izi vermeyi kabul etmeyen öğerciye "Görevli personelin görevini engellemek, idareyi ve görevli personeli rencide edecek tavır sergileme" iddialarıyla soruşturma açıldı ve öğrencinin ifadesi istendi. Topbaş, ifadesi istenirken yurt görevlilerinin kendisine "sizin gibi öğrencileri izliyoruz, takip ediyoruz gerekirse hepinizi yurttan çıkarırız " tehditkar cümleler kurduklarını kaydetti.

Hakkında soruşturma açılan öğrenci ise yurt içindek ilerici, aydın, devrimci, "yurduna" sahip çıkan gençler olarak sağlık, yemek ve barınma açısından gün geçtikçe daha fazla sorun yaşadıklarını ifade etti.

Öğrenciler bugün Savcılığıa suç duyurusunda bulunacaklar.
(soL-Adana)